Blog Layout

טעויות בעבודת מודיעין השטח – האם ניתן היה לחזות את היקף המתקפה המצרית ביום כיפור

אלי דקל-דליצקי
20 יוני 2010

רקע

ב־2010 פרסמתי את ספרי "מודיעין תלוש מהקרקע". ספר זה עוסק ברובו בהצלחות של מודיעין השטח ובמאבקים מול צמרת אמ"ן לקבל את הגילויים ולהטמיעם בתוצר המודיעיני של חטיבת המחקר באמ"ן. מצאתי לנכון לייחד בספר, פרק בו אמנה גם כישלונות בתחום מחקר השטח. פניתי לחברי לשירות שיציינו בפני טעויות המוכרות להם, אך נעניתי בשלילה בטענה שאת ההצלחות הם בקושי זוכרים... לא נותר לי אלא למנות בספר את הטעויות שלי. שנים לאחר שהספר יצא לאור, פניתי לעמותת יוצאי קהילת המודיעין והצעתי להם לשלב בביטאון של הקהילה "מבט מל"מ", מדור בו חברי העמותה יספרו על כישלונות. עורך הביטאון קיבל את הצעתי, ופנה בקריאה לחברים שישתפו את קהל הקוראים בטעיותיהם. כמובן שאני נדבתי את סיפור הפתיחה. לאחר זמן, משהחברים בוששו לפרסם טעויות, נידבתי עוד טעות (מה לעשות ובמהלך שרותי צברתי לא מעט טעויות...). זה לא עזר, והמדור בביטאון המל"מ גווע. הפעם אני מנסה את כוחי באתר זה ופונה בקריאה לחברים שישתפו אותנו גם בטעויות, ניתן ללמוד מהם לא פחות מההצלחות. 

האם ניתן היה לחזות את היקף המתקפה המצרית ביום כיפור?
החל משנת 1970 התגבשה באמ"ן ההכרה כי התוכנית המצרית היא צליחת התעלה בחזית רחבה. הכרה זו הסתמכה על שורה של מקורות מידע, החל מניתוח ההכשרות הקרקעיות שביצעו המצרים באזור,[2] עבור דרך ידיעות ממקורות שונים וכלה מניתוח תרגילים שבוצעו בצבא מצרים. אמ"ן העריך, שהיעד המצרי בחציית התעלה הוא כיבוש הגדה המזרחית של תעלת סואץ, וביסוס קו הגנה במעברי הגידי והמתלה כ־60 ק"מ ממזרח לתעלת סואץ.

       האפשרות כי המצרים יבנו תוכנית מינימליסטית להשתלטות על רצועה ברוחב של כ־שמונה ק"מ בלבד, לא נידונה כלל. היתרון הבולט בתוכנית זו ניכר כשהגייסות הצולחים נותרו מוגנים עלֿידי המערך הכבד של טילי הקרקע-אוויר. טילים אלו קודמו עלֿידי המצרים יום אחד בלבד לאחר חתימת הסכם הפסקת האש, שהרעיון המרכזי בו היה האיסור לבצע מהלך זה... החיסרון בתוכנית הוא כי השטח בטווח של שמונה ק"מ מהתעלה הוא מישור חולי, כך שאין תוואים טופוגרפיים שעליהם ניתן לבסס קו הגנה ולכן יש להשקיע בהגנתו כוחות רבים. קו דק זה אכן נפרץ על-ידי כוחותינו שהבקיעו אותו בגזרת דוורסואר וחצו את התעלה.

    על מנת לאפשר לגיסותיהם לחצות במהירות את תעלת סואץ, ולצמצם עד כמה שניתן את כמות כלי הרכב העוברים על הגשרים מעל תעלת סואץ, נקטו המצרים שורה של צעדים. הם בנו צוותי קרב מיוחדים, שבהם השתתפו רק הכוחות החיוניים לצליחה, והקימו מתקני תשתית שתמכו במהלך זה. בראשית שנות השבעים הם בנו קו מים מקביל לגדה המערבית של תעלת סואץ, ולאורכו נבנו מאגרי מים. קו מים זה, על מתקניו, שימש את הכוחות הצולחים את התעלה, כאשר לכל גזרה דיביזיונית הוקצה גדוד הנדסה מיוחד המתוכנן להניח כ־100 ק"מ קווי מים פריקים (נוסח קווי המים מאלומיניום המשמשים את החקלאים בשדות). גדודים אלה התחברו למאגרי המים שנבנו לאורך התעלה והניחו קווי צינורות מהירים לעבר הגדה המזרחית של התעלה. בנקודות הקצה הם בנו מאגרי מים מהירי הקמה, עשויים מאברזין מגומם (בנוסח בד 'שמשונית'). ממאגרים מאולתרים אלו חולקו המים לכוחות הצולחים. כך לא היה צורך להוסיף עומס על התנועה הצפופה בגשרים עם תנועת מכוניות מיכל כדי להרוות את צימאון הלוחמים.

אנו בענף 1[3] איתרנו ועקבנו אחר בניית התשתית למערכת המים בגדה המערבית של התעלה. כאשר התבררה התמונה, נכתבה סקירת מודיעין מיוחדת.[4] לפני פרסומה הוצגה הסקירה לפני עוזר ראש אמ"ן למחקר, תא"ל אריה שלו. בדיון שהתפתח לאחר הצגת הנתונים גובשה ההערכה, כי מערכת המים החדשה נועדה בעיקר לשמש את הצבא המצרי למקרה של חידוש הלחימה (התקופה שבה נכתבה הסקירה הייתה לאחר הפסקת האש ביולי 1970). המערכת נותנת מענה לאפשרות חידוש האש במתווה של מלחמת התשה[5] או בניסיון לצלוח את תעלת סואץ. סוכם כי בניית מערכת מסוג זה יקרה מדי עבור הצבא הערוך בשגרה בגזרה. 

    מן הראוי להדגיש שלאחר הפסקת האש ביולי 1970, צפו אמ"ן ומודיעין פיקוד דרום בכל פרסומיהם אפשרות ראלית שהצבא המצרי יחדש את הלחימה במתווה של מלחמת ההתשה. רק שנים לאחר מכן התברר כי הצבא המצרי לא חשב כלל על אופציה זו. ביטא זאת מי שהיה רמטכ"ל צבא מצרים סעד אל דין שאזאלי בספרו "חציית התעלה" . 

    לאחר הסכם ההפרדה הראשון בין ישראל למצרים (ינואר 1974), הותר למצרים להחזיק בסיני כוחות בהיקף של כחטיבה, שנפרסה ברצועה שרוחבה כעשרה ק"מ ממזרח לתעלת סואץ. המצרים החלו לבנות בקדחתנות שורה של מאגרי מים, בתי חולים שדה תת-קרקעיים ושרשרת של מאגרי דלק תת-קרקעיים.

    כחכם לאחר מעשה יודע אני, כי צבא מצרים התכונן לכבוש רק רצועה של שמונה ק"מ ולזנוח את שאיפתו להגיע למעברי הגידי והמיתלה. מניתוח התשתית הצבאית שנבנתה בגדה המזרחית של התעלה לאחר מלחמת יום הכיפורים, בולטת העובדה שהמצרים בנו מערכת של מאגרי דלק תת-קרקעיים. לעומת זאת במסגרת ההכנות לצליחת התעלה בגדה המערבית של התעלה נבנתה תשתית של מאגרי מים בלבד! 

אילו היינו בוחנים עובדה זו לפני המלחמה, יתכן שהיה באפשרותנו לחזות את היקף המתקפה המצרית המיועדת לכיבוש גזרה צרה בלבד. יודע אני כי גם אילו הייתה נשקלת אפשרות זו, היה קם מאן שהוא וטוען כי עבודות בניית התשתית נעשות בהדרגה, ולכן כל שיש לעשות הוא להמתין לבניית מערכת הדלק...

    אינני בטוח, שהיה עולה בידנו לשכנע את המערכת כי המצרים בונים תשתית למהלך מוגבל מאוד, אך בכל זאת מן הראוי היה שהנושא יידון בכובד ראש, לפחות בחוג הסגור של מדור מצרים. אני מבחין הבחנה ברורה בין מחשבות, דעות ורעיונות, הנדונים בחוגים מקצועיים סגורים לבין 'שיווק' הרעיונות בפני הקברניט. בעוד שבחוגים המקצועיים יש לדון ללא כל מגבלות בכל תופעה חריגה, הרי שעל 'היציאה החוצה' להיעשות במשורה, ואין לרוץ לרמטכ"ל עם כל בדל רעיון. הדבר דומה לכותלי בית המדרש: שם נדונות דעות שונות, אך ההלכה היא אחת. מקבל ההלכה הפסוקה ראוי שיהיה מודע לתהליך קבלת ההחלטות בבית המדרש, ויציף בשאלותיו גם את חילוקי הדעות שקדמו להחלטה שהוצגה בפניו. 
 
הערות
[1]. דקל אלי, "מודיעין תלוש מהקרקע", אלי דקל ספרים, אלקנה 2010.
[2]. ראו פרק בספרי בנושא "ה'קרב' המודיעיני על צליחת תעלת סואץ". 
[3]. ענף לחקר השטח והיעדים, היה בעבר הרחוק חלק מחטיבת המחקר באמ"ן. 
[4]. כתב אותה ראש חוליית חזית במדור מצרים בענף 1, בפיקוח ובשיתוף ראש המדור ובהתייעצות עם מומחה מים.
[5]. במקרה כזה המערכת תצמצם את כמות מכוניות המיכל הנעות בכבישים ובכך תצטמצם היפגעותן.

 

שתף

Contact Us

Contact Us

אלי דקל,זיו מאור,מחות'ים,תעמולה אנטי ישראלית,
By אלי דקל וזיו מאור December 29, 2024
זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל בנושא התנהלות מוזרה של מצרים בעניין החות'ים. כידוע מאז אוקטובר 2023 החות'ים פוגעים בתעבורת אוניות סוחר במצרי באב את מנדב, הגורמת נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה המצרית. בפגישה דנים השנים בשאלה מדוע מצרים אינה פועלת צבאית נגד החות'ים. נושא נוסף בשיחה הוא מדוע המוני העם המצרי שונאים את ישראל.
אלי דקל, ועדת אגרנט,העברת בסיסי צה
By אלי דקל ואלעזר שטורם December 9, 2024
מר אלעזר שטורם מערוץ TOV מקיים סדרת ראיונות עם סא"ל בדימוס אלי דקל-דליצקי בנושא הפקת לקחים מהתנהלות צה"ל מיום השביעי באוקטובר 2023. בחלק השני שלפניכם ממליץ דקל לשלול מראש אגף המודיעין את התואר "המעריך הלאומי", כדי שיוכל לתפקד כקצין המודיעין של הרמטכ"ל במשרה מלאה, ודעתו תהיה נתונה אך ורק לאספקת מודיעין המאפשר לצה"ל לנצח. את משרת "המעריך הלאומי" ימלא ראש המועצה לביטחון לאומי. הצעה נוספת של דקל היא לעצור מיידית את העברת בסיסי צה"ל כדי לאפשר הגנה טובה יותר על הישובים במרכז הארץ ובצפונה.
אלי דקל, ועדת אגרנט,אפכא מסתברא,ועדת חקירה ממלכתית,
By אלי דקל ואלעזר שטורם December 6, 2024
מר אלעזר שטורם מערוץ TOV מקיים סדרת ראיונות עם סא"ל בדימוס אלי דקל-דליצקי בנושא הפקת לקחים מהתנהלות צה"ל מיום השביעי באוקטובר 2023. בחלק הראשון שלפניכם שולל דקל את הרעיון להוציא את "האפכא מסתברא" מצה"ל ולהכפפתו לראש הממשלה. דקל שולל בכל מכל את תרומת "האפכא מסתברא" וטוען שזהו גוף מיותר. כמו כן טוען דקל שמהניסיון שניצור מוועדת אגרנט (שמונתה לחקור את כשלי צה"ל במלחמת יום הכפורים) עולה כי הוועדה לא הבינה את כשלי צה"ל באותה מלחמה, ומסקנותיה התבררו כשגויות. הא לראיה - צה"ל הופתע שוב בקונספציה שגויה ולא סיפק לצה"ל התרעה, אפילו לא של מספר דקות. לפיכן כל המצפה לכך שהקמת וועדת חקירה תביא לתיקון כשלי צה"ל במלחמת שמיני עצרת – טועה.
הסדרה בלבנון,אלי דקל,מלחמת גריעה,מספר תושבי רצועת עזה,מספר תושבי הרשות הפלסתינית,
By אלי דקל וד"ר אורי מילשטיין November 27, 2024
מאז 7 באוקטובר מקיים ד"ר אורי מילשטיין מפגש שבועי עם מומחים כדי לדון במלחמת שמיני עצרת (חרבות ברזל). המפגש שהתקיים ב־27.11.24 עסק בעיקר בשאלה "משמעויות הפסקת האש שהוכרזה בין צה"ל לכוחות החיזבאללה בלבנון. במפגש נטלו חלק: ד"ר אורי מילשטיין – מנחה, ד"ר חיים אסא, עו"ד אוהד בן אהרון, ד"ר משה ברנט, סא"ל (בדימוס) אלי דקל, פרופ' אלישע הס, תא"ל במיל' אמציה חן – פאצי, ד"ר עדנה פשר, מר אלכס צייטלין, וסא"ל (בדימוס) דן שיאון. סרטון זה מרכז רק את דברי אלי דקל ואת התגובות לדבריו בדיון. הטיעון המרכזי של דקל הוא שמכיוון שממשלת ישראל לא הכריזה על כוונתה להכריע את חיזבאללה, ומכיוון שצה"ל לעת הזו אינו מסוגל לבצע משימה זו, מראש מדובר ב"סבב" המסתיים בהסכמה כלשהי להפסקת אש. בדיון טוען דקל שקונספציית ה"גריעות" (פשיטות לצמצום יכולות האויב) הוכחה כקונספציה שגויה ועל צה"ל לחזור לחתירה לניצחון. כדי שצה"ל יוכל לנצח במלחמות עליו לעבור מהפכה תודעתית ולהחליף את שדרת הפיקוד העליון. הדיון המלא פורסם באתר אתר "לעומק" של ד"ר אורי מילשטיין בשני חלקים בקישורים: https://www.youtube.com/watch?v=R9hsoBE3gfM&t=2697s https://www.youtube.com/watch?v=
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר מילשטיין, ד"ר ברונשטיין ואלי דקל November 26, 2024
זהו החלק השמיני והאחרון מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מביעים משתתפי הדיון את דעתם על הגורם המרכזי הדרוש תיקון בהתנהלות צה"ל. ד"ר מילשטיין מציע להקים מכון לביטחון לאומי שיכשיר את הפיקוד בצה"ל ואת ההנהגה הפוליטית במדינה לנהל את צרכי הביטחון של ישראל. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=Youz3FUViyI&t=1698s הדיון בערוץ מילשטיין פורסם בשם "סא"ל (בדימוס) אלי דקל: אין צורך בוועדת חקירה ממלכתית על המלחמה. כל המלצות ועדת אגרנט נכשלו"
By אלי דקל November 25, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 זהו חלק שביעי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה עוסק אלי דקל בהפקת לקחים ובהמלצות כיצד לשפר את יכולות צה"ל והמודיעין. דקל טוען שוועדת חקירה בנוסח וועדת החקירה שהוקמה בעקבות מלחמת יום הכיפורים אינה הפתרון לשיפור יכולות צה"ל. לדבריו, כיום מתברר שהוועדה לא הבינה את כשלי המודיעין והמליצה לבצע שינוים שכיום מתברר שהם היו חסרי תועלת. בהמשך מעלה דקל מספר המלצות לשיפור המצב.  אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=Youz3FUViyI&t=1698s הדיון בערוץ מילשטיין פורסם בשם " סא"ל (בדימוס) אלי דקל: אין צורך בוועדת חקירה ממלכתית על המלחמה. כל המלצות ועדת אגרנט נכשלו"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By אלי דקל, אורי מילשטיין ומיכאל ברונשטיין November 24, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 החלק השישי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מנתחים ד"ר מילשטיין וד"ר ברונשטיין את מקור כשלי צה"ל שלדעתם נובע מכך שמדינת ישראל חדלה מלחתור להיות "אור לגויים" וצה"ל נשרך אחר תרבות המערב ונוהה אחר מכוני מחקר המאוישים בידי בכירים לשעבר במערכת הביטחון שתרומתם כיום לצה"ל מועטה. החלקים הבאים שיפורסמו בהמשך, יעסקו בהפקת לקחים ממלחמת שמיני עצרת.  אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By אלי דקל ישראל כהן ויקי אדמקר November 23, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 זהו חלק החמישי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מנתח אלי דקל את תפקידי המודיעין בצה"ל ואת יישומם במהלך מלחמת שמיני עצרת. מהניתוח עולה כי המודיעין הצבאי במלחמה והשב"כ כמעט "לא סיפקו את הסחורה" ולעומת זו ה"מוסד" הפליא לעשות. מדברי דקל עולה כי מאז מלחמת ששת הימים המודיעין בצה"ל הולך ודועך. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואלי דקל November 22, 2024
החלק הרביעי הוא מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. חלק זה הוא דיון המסכם מה שנאמר בחלקים הקודמים, שעסקו באי המוכנות של צה"ל והמודיעין למלחמה. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר אורי מילשטיין November 21, 2024
החלק השלישי הוא מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. חלק זה עוסק ביכולותיו המוגבלות של צה"ל כפי שהתגלו במהלך המלחמה. הסרטון הוא השלישי בסדרה בת שמונה חלקים העוסקים בלקחים מהמלחמה ובהמלצות לתיקון כשלים שהתגלו במהלכה. בחלק זה של הדיון טוען הד"ר אורי מילשטיין שהמקור לכשלי צה"ל במלחמה נובע מתפיסה שגויה של צה"ל לפיה פסו המלחמות הגדולות וכי ארגונים לא מדינתיים (ארגוני חבלה) לא יכולים לנהל מלחמות כמו מדינות. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
More Posts
Share by: