רקע
בתאריך 11.12.2017, חתמה מצרים חוזה עם רוסיה לבניית קריה גרעינית בא־דבעה, כ־145 קילומטר ממערב לאלכסנדריה על חוף הים התיכון. הקריה במתוכננת הקמתם של 4 כורים גרעיניים להספקת חשמל. כל כור בהספק של 1,200Mv. הפעלה ניסיונית של הכור הראשון מתוכננת לשנת 2022. עלות הפרויקט כ־30 מיליארד דולר. מצרים גילתה בים התיכון שדות גז גדולים ולכן אני לא רואה צורך כלכלי בבניית כורים גרעינים להפקת חשמל מסיבה זו אני מעריך כי המיזם נועד בעיקר כדי לפתח את היכולות הגרעיניות שלה.
מניתוח צילום לוויין מינואר 2019 עולה כי פרט לבניית חומה לתיחום האתר, לא בוצע עדיין מאומה בשטח.
יתכן שהחלו העבודות לבניית הקריה הגרעינית
בצילום לוויין מתאריך 25.08.2019 נראה כי בתוך השטח המגודר בחומה, גודר שטח של 90X100 מטר ונבנים בו 8 מחסנים. העבודות החלו בינואר 2019 ונראה שהן עומדות לקראת סיום.
להערכתי קיימת אפשרות כי מדובר ב"אתר קבלן" לריכוז ציוד בניה שישמש את בניית הקריה הגרעינית המתוכננת לקום במקום ולייצר חשמל.
אם הערכתי נכונה, אזי המצרים, אחרי שנים רבות של הצהרות וחוסר מעש נוקטים זו לראשונה בפעולות לראשית הקמת האתר.
כ־2,700 מטר ממערב לחומת המיזם הולך ומוקם מפעל התפלת מי ים. מפעלים דומים מאוד למפעל זה מוקמים גם בביר אל עבד בסיני ובעין סח'נה שמדרום לסואץ. לדעתי אין כל קשר בין מפעל ההתפלה לבין הקריה הגרעינית, למעט העובדה שהעובדים בקריה הגרעינית ישתו מים מותפלים...
אני מבקש להדגיש כי דיווחים שונים בתקשורת בישראל לפיהם בניית הכור מתקדמת בקצב מואץ אין להם שחר. דיווחי כזב אלה, מזהים בטעות את מתקן התפלת מי הים הנבנה ממערב לאתר כאילו אלו הן העבודות לבניית הכור.
Contact Us

The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries.
Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.

אלעזר שטורם מערוץ "טוב" משוחח עם סא"ל (בדימוס) על חוסר השליטה של הרמטכ"ל בתקציב חיל האוויר ובמשימותיו. מדובר בחולי ממושך שהחל עם הקמת צה"ל וככל שהשנים חולפות החולי מתגבר. כך, למשל, במלחמת ההתשה חיל האוויר לא תקף אף מטרה אסטרטגית שנבחרה שנבחרה במטכ"ל "של הירוקים", ובמלחמת יום הכיפורים חיל האוויר "התמכר" בתקיפת שדות תעופה עם תוצאות דלות.

אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר. במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.