Blog Layout

הקמת הבירה החדשה של מצרים מתנהלת לאיטה

אלי דקל-דליצקי
15.12.2019

מבוא

בשנת 2015, לאחר שעבד אל־פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, הוא יצא ב"מגה תוכניות לפיתוח מצרים". זוהי תוכנית גרנדיוזית המקיפה תחומים רבים, כגון פיתוח מרחב תעלת סואץ וכריית נתיב שיט נוסף לתעלה באורך 35 קילומטר ("מעקף איסמעליה"), כריית שבע מנהרות מתחת לתעלת סואץ, פיתוח סיני ועבודות פיתוח רבות נוספות. מקום מרכזי בתוכנית הפיתוח תופסת הקמת עיר בירה חדשה למצרים. עתה, ארבע שנים מפרסום התוכנית, "יצאתי לשטח" (באמצעות מחקר בצילומי לוויין) ואני בודק מה מתבצע ובאיזה קצב. 

פרק זה יעסוק בבדיקת ההתקדמות בבניית הבירה החדשה של מצרים. 

מה כוללת התוכנית לבניית הבירה החדשה? [1]
בעיר החדשה יהיו 21 רבעים/מחוזות למגורים ו־25 רבעים/מחוזות ייעודיים. במרכז העיר יהיו גורדי שחקים ואנדרטה בגודל של מגדל אייפל או אנדרטת וושינגטון. יהיה בעיר פארק הגדול פי 2 מסנטרל פארק שבניו יורק, אגמים מלאכותיים, כ־2,000 מוסדות חינוך, פארק טכנולוגי, 613 בתי חולים ומרפאות, 1250 מסגדים, 40,000 חדרי מלון, פארק שעשועים שיהיה גדול פי 4 מדיסנילנד, 90 קמ"ר של חוות אנרגיה סולרית, רכבת חשמלית שתחבר אותה לקהיר. יהיה גם שדה תעופה בין־לאומי באתר המשמש כיום כשדה תעופה צבאי בשם ואדי אל־ג'נדלי.

על פי התוכנית, הפרלמנט, ארמונות הנשיאות, המיניסטריונים והשגרירויות הזרות כבר יהיו בנויים בשנים 2020–2022. העלות 45 מיליארד דולר אמריקאי (במקור כתוב ביליון). המתכננים נפגשו, בין השאר, עם נציגים מהעיר אסטנה ASTANA, שהחליפה את אלמאטי ALMATY כבירת קזחסטן בשנת 1997 כדי ללמוד מניסיונם. לעיר החדשה אין עדיין שם, אבל ניתן לנחש כי היא תיקרא על שמו של היזם, נשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי

הביצוע
העבודות לבניית העיר החלו לקראת סוף שנת 2015, לאחר מסע פרסום גדול וסרטי אנימציה רבים המופצים במרשתת. באופן מעשי החלו המצרים להרחיב את שדה התעופה הצבאי כתמיה (ואדי אל־ג'נדלי) על ידי בניית מסלול תעופה נוסף ולצידו מתחם של מסוף נוסעים ומבני עזר לשדה האזרחי. במקביל החלו בבניית בית מלון מפואר המשתרע על שטח רחב. בית המלון "היהלום" נועד לשכן ככל הנראה את צמרת ההנהלה והמתכננים של העיר. 

לקראת סוף שנת 2016 הוחל בסלילת רשת הכבישים המרכזית בעיר, ואף הוחל בבניית קריית הממשלה וכמה שכונות מגורים. בראשית אפריל 2017 הוחל בבניית קריית הנשיאות ובראשית 2018 הוחל בבניית ארמון הנשיא והמחנה הצבאי הגדול הסמוך אליו.

המצב כיום נכון לאוגוסט-ספטמבר 2019
במרכז עבודות הבנייה של העיר עומדת בניית קריית הממשלה שאמורה לרכז את כל מערך משרדי הממשלה המפוזר כיום בבניינים שונים ברחבי קהיר. זהו פרויקט גרנדיוזי המשתרע כל שטח של כ־10X8 ק"מ (כשטח של כל של גוש דן גם יחד). השטח מוקף בחומה גבוהה ובה שמונה שערים "מלכותיים". במרכז נבנו עשרה מבנים דמויי הפנטגון בארה"ב (שלושה מבנים בצורת מתומן הבנויים זה לפנים מזה). בתוך השטח שני מחנות צבא שכל אחד מהם מסוגל לאכלס כחטיבת משמר. בשטח הקריה גם נבנים מבני מגורים יוקרתיים לצמרת הממשל ויש בו כמובן מרכזי קניות ובילוי. מצילומי אוויר עולה כי בניית בנייני הממשל הסתיימה, אך המקום אינו מאוכלס. ייתכן שיש צורך בהשלמות של תשתיות כגון חשמל ותקשורת בתוך המבנים. כמה "חוקרים" בארץ סבורים, לדעתי בטעות, כי "עשרת בנייני הפנטגון" ישמשו את המטכ"ל המצרי החדש. לדעתי, חוקרים אלה אינם בקיאים דיים באופן בנייתם של מטות כלליים, ואני קובע בזאת שהקריה נועדה לצרכים אזרחיים ותשמש משכן למיניסטריונים השונים בממשל המצרי. כמובן, אפשרי בהחלט שגם תשמש את המשרדים של משרד ההגנה המצרי, אך מכאן ועד למטכ"ל חדש המרחק רב. 
 
בחלק הצפוני של העיר הולכת ונבנית "קריית הנשיאות". הקריה משתרעת על שטח של כ־4X3 ק"מ שככל הנראה יוקף גם הוא בחומה. במרכז הקריה נבנה ארמון גדול מאוד לנשיאות ובסמוך ממערב לו נבנה מחנה צבאי בקיבולת של שתי חטיבות לפחות. בחלק המזרחי של המתחם יש שורה של מבנים גדולים שייעודם לא ברור לי בשלב זה. בניית המחנה הצבאי מתקדמת מאוד וייתכן שהוא אף מאויש בחלקו. יתר המתחם נמצא ברובו בשלב עבודות השלד. במזרח העיר, רחוק משכונות המגורים, נבנה מסגד ענק. על פי פרסומים מצריים הוא המסגד הגדול באולם. המסגד נחנך, אך במגרשי החניה העצומים שלו לא נראות בשלב זה מכוניות. 

פרט לכל אלה נבנו בעיר כמה שכונות מגורים. בנייתם של חלק מהמבנים הסתיימה זה מכבר, אך אין סימני חיים בקרבתם, למעט שכונת "שיכוני הפועלים" המאוכלסת זה למעלה משנה. ברחבי העיר נבנו כמה מרכזי קניות שחלקם נראה פעיל. ייתכן שבשלב זה הם משמשים את עשרות אלפי בוני העיר המתגוררים ברובם במחנות עבודה בקרבת אתרי הבנייה.

סיכום
ניתן לומר בהכללה גסה כי מלון "היהלום" ושיכוני העובדים הם המקום היחידי בעיר שבו יש חיים. פרט לזאת, העיר היא עיר רפאים. איני יודע אילו תשתיות חסרות כדי שמבני מגורים שבנייתם הסתיימה זה מכבר יחלו באכלוס.

כך או כך, גורדי השחקים ויתר המיזמים השאפתניים נותרו "על הנייר" ומה שיש כיום למעשה זו קריית ממשלה שמשום מה אינה מאוישת, קריית נשיאות בבניה, כמה שכונות מגורים ומסגד ענק, המשמש כאנדרטה לפעלתנות היתר של נשיא מצרים הנמרץ. 

מכל אלה אני מסיק כי יש פיגור רב בבניית העיר – דבר שמן הסתם תהיה לו השלכה על רצונם של משקיעים ויזמים לבנות במצרים בעתיד. אם השערתי תתממש, יהיו לכך השלכות על שביעות רצונם של אזרחי מצרים מנשיאם הפעלתן והבזבזן המפנה משאבים מופרזים למיזמי ראווה חסרי אופק כלכלי. [2]
 
את טיוטת מאמרי זה העברתי לעיונו ולהערותיו של מר צבי מזאל ששימש בעבר כשגריר ישראל במצרים. להלן תגובתו:

אלי שלום רב,
קראתי בעיון. אתה אכן צודק. יש איחור רב בקידום התוכנית. הסיבות הן רבות. זו תוכנית ענק שמצרים מתקשה להשלימה הן מבחינת הניהול והן מבחינת מקורות המימון. היא מנוהלת כיום על ידי משרד השיכון המצרי והצבא ולא נראה שיש להם את היכולות הדרושות כולל בוודאי לא את היכולת לרשת את העיר ולעשות אותה "עיר חכמה". אתה זוכר שהאמירויות שלקחו על עצמם חלק גדול של המימון והבנייה עזבו אחרי זמן קצר. הסינים נכנסו אומנם אבל רק כנראה עם השקעה כארבעה מיליארד דולר בשעה שהתוכנית נעה בין 40–50 מיליארד דולר. עם זאת יש להניח שסיסי יעשה הכול כדי להמשיך ולהצליח שכן זו לאמיתו של דבר תוכנית הדגל שלו וכישלונה משמעותו אסון.
בברכה,
צבי


הערות
[1]. ויקיפדיה באנגלית 15.07.2018
[2] ראו את מאמרי בנושא סלילת אוטוסטרדה בת שישה נתיבי תנועה לשארם א־שיח בקישור: http://www.dekelegypt.co.il./191110



שתף

Contact Us

Contact Us

אלי דקל,זיו מאור,מחות'ים,תעמולה אנטי ישראלית,
By אלי דקל וזיו מאור December 29, 2024
זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל בנושא התנהלות מוזרה של מצרים בעניין החות'ים. כידוע מאז אוקטובר 2023 החות'ים פוגעים בתעבורת אוניות סוחר במצרי באב את מנדב, הגורמת נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה המצרית. בפגישה דנים השנים בשאלה מדוע מצרים אינה פועלת צבאית נגד החות'ים. נושא נוסף בשיחה הוא מדוע המוני העם המצרי שונאים את ישראל.
אלי דקל, ועדת אגרנט,העברת בסיסי צה
By אלי דקל ואלעזר שטורם December 9, 2024
מר אלעזר שטורם מערוץ TOV מקיים סדרת ראיונות עם סא"ל בדימוס אלי דקל-דליצקי בנושא הפקת לקחים מהתנהלות צה"ל מיום השביעי באוקטובר 2023. בחלק השני שלפניכם ממליץ דקל לשלול מראש אגף המודיעין את התואר "המעריך הלאומי", כדי שיוכל לתפקד כקצין המודיעין של הרמטכ"ל במשרה מלאה, ודעתו תהיה נתונה אך ורק לאספקת מודיעין המאפשר לצה"ל לנצח. את משרת "המעריך הלאומי" ימלא ראש המועצה לביטחון לאומי. הצעה נוספת של דקל היא לעצור מיידית את העברת בסיסי צה"ל כדי לאפשר הגנה טובה יותר על הישובים במרכז הארץ ובצפונה.
אלי דקל, ועדת אגרנט,אפכא מסתברא,ועדת חקירה ממלכתית,
By אלי דקל ואלעזר שטורם December 6, 2024
מר אלעזר שטורם מערוץ TOV מקיים סדרת ראיונות עם סא"ל בדימוס אלי דקל-דליצקי בנושא הפקת לקחים מהתנהלות צה"ל מיום השביעי באוקטובר 2023. בחלק הראשון שלפניכם שולל דקל את הרעיון להוציא את "האפכא מסתברא" מצה"ל ולהכפפתו לראש הממשלה. דקל שולל בכל מכל את תרומת "האפכא מסתברא" וטוען שזהו גוף מיותר. כמו כן טוען דקל שמהניסיון שניצור מוועדת אגרנט (שמונתה לחקור את כשלי צה"ל במלחמת יום הכפורים) עולה כי הוועדה לא הבינה את כשלי צה"ל באותה מלחמה, ומסקנותיה התבררו כשגויות. הא לראיה - צה"ל הופתע שוב בקונספציה שגויה ולא סיפק לצה"ל התרעה, אפילו לא של מספר דקות. לפיכן כל המצפה לכך שהקמת וועדת חקירה תביא לתיקון כשלי צה"ל במלחמת שמיני עצרת – טועה.
הסדרה בלבנון,אלי דקל,מלחמת גריעה,מספר תושבי רצועת עזה,מספר תושבי הרשות הפלסתינית,
By אלי דקל וד"ר אורי מילשטיין November 27, 2024
מאז 7 באוקטובר מקיים ד"ר אורי מילשטיין מפגש שבועי עם מומחים כדי לדון במלחמת שמיני עצרת (חרבות ברזל). המפגש שהתקיים ב־27.11.24 עסק בעיקר בשאלה "משמעויות הפסקת האש שהוכרזה בין צה"ל לכוחות החיזבאללה בלבנון. במפגש נטלו חלק: ד"ר אורי מילשטיין – מנחה, ד"ר חיים אסא, עו"ד אוהד בן אהרון, ד"ר משה ברנט, סא"ל (בדימוס) אלי דקל, פרופ' אלישע הס, תא"ל במיל' אמציה חן – פאצי, ד"ר עדנה פשר, מר אלכס צייטלין, וסא"ל (בדימוס) דן שיאון. סרטון זה מרכז רק את דברי אלי דקל ואת התגובות לדבריו בדיון. הטיעון המרכזי של דקל הוא שמכיוון שממשלת ישראל לא הכריזה על כוונתה להכריע את חיזבאללה, ומכיוון שצה"ל לעת הזו אינו מסוגל לבצע משימה זו, מראש מדובר ב"סבב" המסתיים בהסכמה כלשהי להפסקת אש. בדיון טוען דקל שקונספציית ה"גריעות" (פשיטות לצמצום יכולות האויב) הוכחה כקונספציה שגויה ועל צה"ל לחזור לחתירה לניצחון. כדי שצה"ל יוכל לנצח במלחמות עליו לעבור מהפכה תודעתית ולהחליף את שדרת הפיקוד העליון. הדיון המלא פורסם באתר אתר "לעומק" של ד"ר אורי מילשטיין בשני חלקים בקישורים: https://www.youtube.com/watch?v=R9hsoBE3gfM&t=2697s https://www.youtube.com/watch?v=
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר מילשטיין, ד"ר ברונשטיין ואלי דקל November 26, 2024
זהו החלק השמיני והאחרון מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מביעים משתתפי הדיון את דעתם על הגורם המרכזי הדרוש תיקון בהתנהלות צה"ל. ד"ר מילשטיין מציע להקים מכון לביטחון לאומי שיכשיר את הפיקוד בצה"ל ואת ההנהגה הפוליטית במדינה לנהל את צרכי הביטחון של ישראל. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=Youz3FUViyI&t=1698s הדיון בערוץ מילשטיין פורסם בשם "סא"ל (בדימוס) אלי דקל: אין צורך בוועדת חקירה ממלכתית על המלחמה. כל המלצות ועדת אגרנט נכשלו"
By אלי דקל November 25, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 זהו חלק שביעי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה עוסק אלי דקל בהפקת לקחים ובהמלצות כיצד לשפר את יכולות צה"ל והמודיעין. דקל טוען שוועדת חקירה בנוסח וועדת החקירה שהוקמה בעקבות מלחמת יום הכיפורים אינה הפתרון לשיפור יכולות צה"ל. לדבריו, כיום מתברר שהוועדה לא הבינה את כשלי המודיעין והמליצה לבצע שינוים שכיום מתברר שהם היו חסרי תועלת. בהמשך מעלה דקל מספר המלצות לשיפור המצב.  אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=Youz3FUViyI&t=1698s הדיון בערוץ מילשטיין פורסם בשם " סא"ל (בדימוס) אלי דקל: אין צורך בוועדת חקירה ממלכתית על המלחמה. כל המלצות ועדת אגרנט נכשלו"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By אלי דקל, אורי מילשטיין ומיכאל ברונשטיין November 24, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 החלק השישי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מנתחים ד"ר מילשטיין וד"ר ברונשטיין את מקור כשלי צה"ל שלדעתם נובע מכך שמדינת ישראל חדלה מלחתור להיות "אור לגויים" וצה"ל נשרך אחר תרבות המערב ונוהה אחר מכוני מחקר המאוישים בידי בכירים לשעבר במערכת הביטחון שתרומתם כיום לצה"ל מועטה. החלקים הבאים שיפורסמו בהמשך, יעסקו בהפקת לקחים ממלחמת שמיני עצרת.  אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By אלי דקל ישראל כהן ויקי אדמקר November 23, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 זהו חלק החמישי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מנתח אלי דקל את תפקידי המודיעין בצה"ל ואת יישומם במהלך מלחמת שמיני עצרת. מהניתוח עולה כי המודיעין הצבאי במלחמה והשב"כ כמעט "לא סיפקו את הסחורה" ולעומת זו ה"מוסד" הפליא לעשות. מדברי דקל עולה כי מאז מלחמת ששת הימים המודיעין בצה"ל הולך ודועך. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואלי דקל November 22, 2024
החלק הרביעי הוא מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. חלק זה הוא דיון המסכם מה שנאמר בחלקים הקודמים, שעסקו באי המוכנות של צה"ל והמודיעין למלחמה. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר אורי מילשטיין November 21, 2024
החלק השלישי הוא מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. חלק זה עוסק ביכולותיו המוגבלות של צה"ל כפי שהתגלו במהלך המלחמה. הסרטון הוא השלישי בסדרה בת שמונה חלקים העוסקים בלקחים מהמלחמה ובהמלצות לתיקון כשלים שהתגלו במהלכה. בחלק זה של הדיון טוען הד"ר אורי מילשטיין שהמקור לכשלי צה"ל במלחמה נובע מתפיסה שגויה של צה"ל לפיה פסו המלחמות הגדולות וכי ארגונים לא מדינתיים (ארגוני חבלה) לא יכולים לנהל מלחמות כמו מדינות. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
More Posts
Share by: