במרכז התקשורת הוותיק בג'בל עתקה מבוצעות לאחרונה עבודות פיתוח שבמרכזן סלילת כביש באורך של כ־25 ק"מ לעבר פסגת ההר. הכביש החדש מסתעף מהכביש המהיר המקשר בין עין סוחנה שבמפרץ סואץ וכביש קהיר-סואץ. הכביש המהיר עובר בעיקרו בוואדי חגול.
ג'בל עתקה הוא רכס הררי שפסגתו מגיעה לגובה 871 מטר. הפסגה נמצאת כ־20 ק"מ ממערב לתעלת סואץ וכ־10 ק"מ מדרום לכביש קהיר-סואץ. רכס הררי זה הוא הגבוה מכל ההרים שבצפון מצרים ויש הסוברים כי השם המקראי של ההר הוא "בעל צפון". מאז מלחמת ההתשה פסגת ההר משמשת אמצעי קשר (ממסרי קשר, האזנה, ל"א ומכ"מים) שונים של צבא מצרים. במלחמת יום הכיפורים גם צה"ל השתמש בהר לצורכי קשר שונים.
אחרי מלחמת יום הכיפורים הוקמה בפסגתו אנטנה גבוהה ששימשה צרכים שונים של מפקדת הארמיה ה־3 השוכנת כ־10 ק"מ מצפון להר. בשנת 2021 הוקמה במקום אנטנה בגובה של כ־75 מטר ולצידה בונקר בגודל 10X10 מטר. עד שנת 2022 אפשר היה להגיע לפסגת ההר רק בדרכי עפר קשות לתנועה.
בשנת 2022 נסלל לעבר הפסגה כביש אספלט באורך 25 קילומטר וברוחב של כ־10 מטר, עם שוליים רחבים מאוד המאפשרים תנועה נוחה. כמו כן נבנה בפסגה מנחת לשלושה מסוקים ששימש ככל הנראה את המכובדים בטקס חנוכת הכביש.
הערכה - ג'בל עתקה הוא מקום אידיאלי למערכות קשר עם סיני. אין ספק כי האנטנות שבמקום משמשות את צבא מצרים לשימושים צבאיים שונים (ממסר קשר, האזנה וכולי). סביר להניח שגם מערכות התקשורת האזרחית, כגון טלוויזיה, עושות שימוש בעמוד האנטנה הגבוה שהוצב במקום בשנת 2021.
העובדה שנסלל כביש חדש למקום בהשקעה כספית ניכרת, מצביעה להערכתי על כוונה לבנות במקום מתקני תקשורת נוספים כגון מוצב מכ"ם "רגיל" או מכ"ם ארוך טווח (נוסף על הקיים או במקומו של מוצב המכ"ם ארוך הטווח מסוג Rezonans-NE שהוקם בג'בל עויבד בשנת 2018)
כך או כך, פיתוח אמצעי הקשר על ההר הוא חלק ממאמץ מצרי מתמשך להכשיר את זירת הלחימה בסיני לעימות אפשרי עם ישראל.
שתף
Contact Us
Contact Us

The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries.
Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.

אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר. במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.