ד"ר אורי מילשטיין ואלי דקל-דליצקי
י"א באלול ה'תשפ"ג 28.08.2023
פרק ח' בסדרת ההרצאות על מצרים עוסק בהתעצמות הצי המצרי מאז 2010 והסכנה הפוטנציאלית הנשקפת לישראל כתוצאה מכך. ־סיסי תפס את השלטון במצרים). בהרצאה יש סקירה מקיפה על זרוע הים בצבא המצרי, הכוללת, בין היתר, את הנושאים הבאים: סקירה היסטורית קצרה על יעדי הצי המצרי במלחמת יום הכיפורים; פיתוח הנמלים הצבאיים והאזרחיים מאז שנת 2010; רכש אמצעי לחימה 2023-2013; יכולות ההנחתה של חיל הים המצרי ומשימות חיל הים המצרי כיום.
סדרת הרצאות זו על המתרחש במצרים כיום נערכת על ידי ד"ר אורי מילשטיין, מנהל אתר "לעומק עם אורי מילשטיין". בסדרה ד"ר מילשטיין משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל. דקל שירת כ־30 שנה בענף הגאוגרפי בחטיבת המחקר באגף המודיעין, ועסק, בין היתר, בניתוח תשתיות צבאיות ואזרחיות לצורך גיבוש הערכת המצב הלאומית. במסגרת תפקידו בצה"ל פיתח דקל שיטה ייחודית להבנת המתרחש באזורנו מתוך ניתוח של התשתיות. ספרו, "מודיעין תלוש מהקרקע – הצלחה וכישלון בעבודת המודיעין הגאוגרפי", מתאר את השיטה ואת הישגיה הבלעדיים בהבנת המתרחש באזורנו. סדרת ההרצאות על מצרים מבוססת על שיטה זו.
פרטים נוספים על הצי המצרי ועל הנאמר בהרצאה זו ניתן לקרוא באתר זה במאמרים הבאים"
א. "זרוע הים בצבא המצרי" – מדובר המאמר מקיף נכתב על ידי אלי דקל ב־01.06.2021 המאמר אמנם אינו עדכני אך ניתן למצוא בו פרטים רבים על חיל הים המצרי. ניתן לקרוא את המאמר בקישור: https://www.dekelegypt.co.il/210601
ב. "מחקר יַמִי אסטרטגי תלוש מקרקע המציאות" המאמר נכתב בידי אלי דקל בשיתוף עם ד"ר מיכאל ברונשטיין ב־05.03.2020. המאמר עוסק במקומה הדל של האקדמיה בחקר הצי המצרי, ומצביע על כשלים ושגיאות בהערכת המצב הנובעים מהתעלמות מפיתוח נמלים צבאיים ומפיתוח מואץ של תשתיות צבאיות נוספות במצרים בכלל. מדובר בחסרון קריטי, הנובע ממתודולוגיית מחקר שאינה עושה שימוש במידע שניתן להפיק מצילומי אוויר. חסרון זה אופייני לכלל הקהילה המדעית בישראל והמרכז בחיפה אינו שונה בתחום זה ממכוני מחקר אחרים. ניתן לקרוא את המאמר בקישור: https://www.dekelegypt.co.il/200305
במהלך ההרצאה כאשר דברתי על יכולותיו של טיל "חוף ים" הרוסי יאחונט, אמרתי בטעות כי טיל מסוג זה פגע ב־14.07.2006 בקורבטה מדגם סער 5 – "חנית" של חיל הישראלי. ובכן מה שפגע ב"חנית": היה טיל חוף ים מסוג C-802 מתוצרת סין.
על פי עדותו של קצין בכיר בחיל הים, הלקח העיקרי שניתן ללמוד מפרשה זו הוא שמודיעין חיל הים לא העריך נכונה את עומק מעורבותה של איראן בלבנון, ולא ידע כי האירנים סיפקו טיל זה לחיזבאללה (אחרי הפגיעה בספינה הישראלית אותר מחסן תת-קרקע גדול ובו טילים רבים נוספים – המחסן הושמד בידי חיל האוויר).