Blog Layout

 אלי דקל דליצקי

כ"ח בשבט ה'תשפ"ד 07.02.2024




רקע

לאחר כריית תעלת סואץ ב־1859 נבנה גשר מסילת ברזל בג'סר אל־חרש שמצפון לקנטרה (בקילומטר ה־45 של תעלת סואץ). עקב הרחבת התעלה, יצא הגשר מכלל שימוש. ב־1920 בנו הבריטים גשר חדש בפירדאן (בקילומטר ה־68 בתעלת סואץ – כ־12 ק"מ מצפון לאיסמעיליה). עקב הרחבה נוספת של תעלת סואץ הוחלף גשר זה לגשר ארוך יותר. לאחר מלחמת יום הכיפורים וחידוש השיט בתעלת סואץ, הורחבה תעלת סואץ מ־180 מטר ל־300 מטר ושוב חדל הגשר לתפקד. בשנת 2001 חנך הנשיא מובארכ גשר מסתובב חדש באורך כולל של 640 מטר. בד בבד עם בניית הגשר החדש נסללה בסיני מסילת ברזל לעבר נמל מכולות גדול שנבנה בסיני במוצא הצפוני של תעלת סואץ מול העיר פורט פואד. כמו כן החלו בעבודות לחידוש קו מסילת הברזל קנטרה-אל־עריש.

בניית גשר מסילת ברזל בפירדאן על תעלת סואץ המזרחית

בשנת 2015, לאחר שהנשיא עבד אל־פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, הוא החליט לכרות קטע מקביל לתעלת סואץ באורך 35 ק"מ (מדרום לקנטרה עד לדוורסואר שבקצה הצפוני של האגם המר הגדול). התעלה החדשה קטעה כמובן את קן הרכבת שעבר ממצרים לסיני בפירדאן. בתחילה תכנן הנשיא סיסי כריית מנהרה לרכבת שתאפשר את חידוש תנועת הרכבות לסיני אך תוכנית המנהרה לא יצאה לפועל.

בראשית 2019, לאחר שנזנחה התוכנית לכריית מנהרת לרכבת, הוחל סוף-סוף בבניית גשר ברזל מסתובב על תעלת סואץ המזרחית. גשר זה זהה לגשר שנבנה בשנת 2001 על הזרוע המערבית של תעלת סואץ. הגשר מורכב משני חלקים המסתובבים על ציר הקבוע במרכז הגשר. האורך הכולל מגיע ל־640 מטר. הגשר מאפשר מעבר של קו מסילת ברזל כפול, וכנראה שאינו מתוכנן למעבר כלי רכב.


עם התחלת בניית הגשר חודשו העבודות לבניית קו מסילת הברזל קנטרה-נמל אל־עריש. עד פברואר 2024 הונחה מסילת הברזל עד תחנת ביר אל־עבד, כ־65 ק"מ ממערב לתעלה וכמחצית הדרך לנמל אל־עריש. לאחרונה יצאו המצרים עם תוכנית להנחת קו מסילת ברזל שיחבר את הנמל המוקם באל־עריש עם נמל שייבנה בטאבה שבמפרץ אילת. לעת עתה אין כל הכנות בשטח לבניית מסילת ברזל זו ואף אין הכנות לבניית הנמל בטאבה.


ערוץ התעמולה המצרי "פנורמה" דיווח ב־06.02.2024 כי הגשר ייחנך בקרוב. מניתוח צילומי לוויין עולה כי אכן העבודות עומדות בפני סיום.

משמעויות

רכבת היא אמצעי השינוע המהיר והזול ביותר מכל דרכי ההובלה ביבשה. במצרים קיימת רשת ענפה של מסילות ברזל וצבא מצרים עושה בה שימוש נרחב. כך, למשל, רוב הטנקים שעברו לסיני ערב מלחמת ששת הימים, עברו דרך גשר פירדאן.


לקראת מלחמת יום הכיפורים בנו המצרים "ראשי גשר" (תחנת רכבת גדולה שבה מספר רב של רציפים המאפשרים העמסה ופריקה מהירה של אספקה צבאית ואמצעי לחימה). ראשי הגשר נבנו בקרבת העיר סואץ ובמחנות הקסטפ שבמזרח קהיר. עתה, לקראת חידוש קו הרכבת לסיני, בנו המצרים "ראש רכבת" חדש במחנות אל־קירש שמצפון לאיסמעיליה. ראש רכבת זה מתווסף ל"ראשי הגשר" בצומת נפישה (איסמעיליה) ובסואץ. ראשי הגשר יאפשרו למצרים לשפר את היכולת לשנע במהירות אספקה ואמצעי לחימה מאזור התעלה לעבר סיני.


יוזכר כי בשנים האחרונות הוקמו בתעלת סואץ גשרים מסוגים שונים ומנהרות. מספרם כיום עומד על 59. על אף זאת, גשר מסילת הברזל הכפולה העומד להיחנך בפירדאן, ישפר משמעותית את היכולת להעביר במהירות כמויות גדולות של אספקה ואמצעי לחימה ממצרים לסיני.


ניתוק קו הרכבת לסיני למשך תשע שנים הוא עדות נוספת לדרך המגלומנית והפזרנית שבה מתנהל השלטון במצרים מאז עלות א־סיסי לשלטון. א־סיסי, עקב הרצון להראות לעולם על הישגים, יצא למיזם הכושל של "תעלת סואץ החדשה" - מיזם שהיה אמור להסתיים בתוך שנה ולהגדיל את ההכנסות השנתיות מתעלת סואץ מחמישה וחצי מיליארד לשלושה עשר מיליארד דולר. בפועל, עד עתה לא הסתיימה בניית התעלה החדשה. ההכנסות רחוקות מאוד מהתחזית, והנמל הגדול בפורט פואד הפך מעסק פורח לנמל שתנועת הסחורות בו מועטה (עקב השבתת המסילה לנמל).


ניתוק מסילת הברזל לסיני גרם נזק גם לכל מיזמי הפיתוח של "מסדרון תעלת סואץ" שרובם תוכננו בגדה המזרחית של תעלת סואץ, כגון העיר איסמעיליה החדשה שנבנתה וכבר שנים עומדת ריקה מתושבים, נמל הנפט והעיר פורט פואד החדשה שהקמתה טרם החלה. עתה, עם חידוש מסילת הברזל לסיני ייתכן ומיזמים אלו יחודשו




Contact Us

EGPTE,ELI DEKEL
By אלי דקל ולורה שליט February 25, 2025
The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries. Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.
אלי דקל,ר.כץ,יחסי ישראל-מצרים,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל,
By ר.כץ ואלי דקל February 18, 2025
מאמר של ר.כץ בגיליון 665 של העיתון "יתד נאמן". המאמר מבוסס על ראיון ממושך שקיימה המחברת עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי. המאמר פורש יריעה רחבה של יחסי ישראל – מצרים מאז חתימת הסכם השלום, ומתאר את ההכנות של צבא מצרים למלחמה בישראל
אלי דקל,שירית אביטן כהן,ישראל היום,הסכם בשלום ישראל מצרים,צבא מצרים בסיני,
By שירית אביטן הכהן February 13, 2025
מאמר של שירית אביטן כהן בעיתון "ישראל היום" העוסק בהפרות המצריות של הנספח הצבאי להסכם השלום. במאמר מראיינת שירית חוקרים שונים המפרשים את המשמעות של ההפרות. בין המרואיינים לכתבה נמצא סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי.
אלי דקל,פלד ארבלי,מעריב,דונלד טראמפ,העברת תושבי עזה לסיני,
By אלי דקל ופלד ארבלי February 5, 2025
לאחר אמירות הנשיא דונלד טראמפ הקוראות לירדן ומצרים "לאמץ" אליהם עקורים תושבי רצועת עזה, העיתונאי פלד ארבלי "מעריב" שוחח עם סא"ל (דימוס) אלי דקל, איש מודיעין לשעבר ומומחה לחקר מצרים, על משמעויות התכנית השנויה במחלוקת. הכתבה פורסמה באתר האינטרנט של מעריב.
אלי דקל,חייםגפן,ערוץ הידברות,הכנת צבא מצרים למלחמה בישראל,
By אלי דקל וחיים גפן February 2, 2025
מאמר של חיים גפן בערוץ הידברות הדן בכך שמצרים מכינה את צבאה לאפשרות של מלחמה בישראל. המאמר מבוסס על ראיון של מר חיים גפן עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל.
צבא מצרים,מחסנים לשעת חירום במצרים,הכנות מצרים למלחמה,אלי דקל,
By אלי דקל ואלעזר שטורם February 1, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר.  במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.
אלי דקל,יערה זרד,ערוץ 14,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ויערה שרד January 28, 2025
יערה זרד מערוץ 14 בטלוויזיה ראיינה את סא"ל (בדימוס) אלי דקל ודנה עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני". הראיון הוא חלק מפנל מומחים שדן בנושא.
אגף המודיעין בצה
By אלי דקל ומשה פבריקנט January 27, 2025
משה פבריקנט מראיין את אלי דקל - דליצקי כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 משה פבריקנט קיים ראיון עומק עם את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי ודן עימו בנושא תפקוד כושל של המודיעין במטה הכללי מאז 1973. במהלך הראיון הממושך משוחחים השנים, בין היתר, על נושאים הבאים: · משך עשרות בשנים אגף המודיעין לא נשען בהערכותיו על מודיעין שניתן להפיק מחקר התשתיות בארצות ערב. עקב מחדל זה המודיעין "פספס" משך שנים תגליות רבות במגוון נושאים. · המודיעין מייחס חשיבות מוגזמת למודיעין המופק מהאזנות לסוגיהן וממעט לספק לצה"ל מודיעין האפשר ניצחון. כך למשל המודיעין לא סיפק לצה"ל, לקראת מלחמת שמיני עצרת ("חרבות ברזל"), מודיעין על מערך הפיקוד והשליטה של החמאס ברצועת עזה וצה"ל נאלץ לרדוף אחר מטה החמאס והמטות של חטיבות החמאס משך חודשים רבים. · המודיעין טועה לחשוב שיש ביכולתו לספק התרעה מצבית (השמעת "צופר אזעקה" על מועד מלחמות) ומקדיש לכך משאבים רבים. לדעת דקל, זו רדיפה אחר הרוח. לדבריו מה שניתן לעשות ולא עושים, זה מתן התרעה בסיסית (כוונה בסיסית לפגוע בנו) שניתן להפיק באמצעות מעקב אחר תשתיות צבאיות. הכישלון הגדול בתחום זה הוא בזיהוי ההכנות הקדחתניות של מצרים למלחמה נגדנו -הכנות שצה"ל מתעלם מהם. · לדעת דקל, למדינת ישראל אין נתונים אמינים על מספר תושבי ברשות הפלסטינית ועל מספרם ברצועת עזה. לדעתו, יש בידי המודיעין יכולות לספק נתונים אמינים אך הוא נמנע מעשות כן.
אלי דקל,אורנה ישר, אתר מידה,יחסי ישראל מצרים,הסכם השלום ישראל-מצרים,הכשרת זירת סיני למלחמה בישראל,
By אלי דקל ואורנה ישר January 21, 2025
אורנה ישר מערוץ "זווית ישרה" קיימה שיחת עומק עם חוקר המודיעין הצבאי סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי בנושא "יחסי ישראל מצרים מאז חתימת הסכם השלום בין המדינות". הטענה המרכזית של דקל היא שהמצרים ראו בהסכם, כבר במועד החתימה, כהסכם זמני. במהלך השיחה מונה דקל מספר תפניות בהתנהלות צבא מצרים מאז החתימה ועד היום.
אלי דקל,זיו מאור,רכש מצרי מארה
By אלי דקל וזיו מאור December 30, 2024
זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בכסלו ה'תשפ"ה 29.12.2024 זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל בנושא התנהלות מוזרה של מצרים בעניין החות'ים. כידוע מאז אוקטובר 2023 החות'ים פוגעים בתעבורת אוניות סוחר במצרי באב את מנדב, הגורמת נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה המצרית. בפגישה דנים השנים בשאלה מדוע מצרים אינה פועלת צבאית נגד החות'ים. נושא נוסף בשיחה הוא מדוע המוני העם המצרי שונאים את ישראל.
More Posts
Share by: