Blog Layout

קטע מראיון מוסרט בערוץ 14"

מר עידו טאובר מראיין את אלי דקל דליצקי

ב'' באדר ב' ה'תשפ"ד 12.03.2024


במשדר מיוחד של ערוץ 14 שהתקיים ב12 במרץ זומנו דנו מספר מומחים על ההתפתחויות האחרונות באזורנו. את הדיון הנחה מר עידו טאובר. בדיון השתתף סא"ל (בדימוס) אלי דקל, שנשאל על השפעת מלחמת שמיני עצרת על הכלכלה המצרית. לדברי דקל, מאז שנת 2020 חלה הרעה ניכרת במצבה הכלכלי של מצרים, ומאז היא נמצאת במסלול המוביל לקראת חדלות פירעון. 


מלחמת שמיני עצרת וצמצום השיט בתעלת סואץ (בעקבות הפגיעות של החות'ים) מאיצות תהליך זה. הגורמים העיקריים להרעה במצבה הכלכלי של מצרים הם המיזמים הכלכליים המגלומניים שרובם נכשל, והפניית המשאבים הכבה לצורכי התעצמות צבא מצרים – זאת ללא כל איום ממשי עליה.


הסרטון שלפניכם מביא רק את דברי דקל. בדיון המלא ניתן לצפות בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=XCWV8foh7fI


תמלול השיחה בין המראיין עידו טאובר לבין אלי דקל


עידו: לעניין הבא, למעלה מ-40 שנה שמדינת ישראל נמצאת תחת הסכם שלום עם המדינה הערבית החזקה ביותר באזור, מצרים. ככל שהפעילות ברצועת עזה נמשכת, כך מתיחות אל מול המצרים הולכת וגוברת, כאשר במוקד ציר פילדלפי ומנהרות הברחת הנשק שעוברות ממצרים לתוך הרצועה. ודווקא בימים האחרונים קריסה כלכלית משמעותית במצרים, כאשר הלירה המצרית מאבדת ביום אחד כמעט 40% מערכה. אנחנו מנסים עכשיו להבין מה הסיבות והגורמים לדברים האלה, איך כל זה קשור אלינו וללחימה.


בעניין הזה, אנחנו אומרים שלום לסגן אלוף בדימוס אלי דקל לשעבר ראש ענף מחקר שטח והיעדים בחטיבת המחקר באמ"ן, שלום לך.


אלי: שלום וברכה


עידו: אלי, אז בוא ננסה לעשות קודם כל סדר, הכלכלה המצרית ממש בירידה דרסטית משמעותית בימים האחרונים. בוא ננסה קודם כל לאפיין ולהבין את הכלכלה המצרית ולהבין מה הם הגורמים לכך?


אלי: הכלכלה מצרית מאז ומעולם לא היה משהו מלבלב, ומאז 2020 יש ירידה תלולה בכלכלה המצרית ומצרים הולכת ונדחק לקראת מצב של חדלות פירעון. כל זאת בלי שום קשר למלחמה של שמיני עצרת. המלחמה של שמיני, רק מוסיפה אולי עוד כמה מסמרים בדרך לחדלות הפירעון. זאת בגלל קיתון ההכנסות מתעלת סואץ ותיירות


עידו: אולי כן, ובעצם כשאנחנו מנסים להבין את הגורמים לאותה נסיגה, אנחנו יכולים לספור כמה וכמה דברים חלקם קשורים גם למלחמה שקורת כאן מאז שמחת תורה כפי שאתה אומר, בין אם זה בתיירות החוץ, שהכלכלה המצרית נשענת עליה מאוד, בין אם הפגיעה בשיט והסחר בים האדום שפוגעת מאוד בכלכלה המצרית. מה עוד אנחנו יכולים למנות בגורמים לבעייתיות הזו?


אלי: הגורמים העיקריים, לא תלויים במה שאמרת, משום שהכנסות מתעלת סואץ הם לא דבר מרכזי בהכנסות של המצרים ממטבע חוץ. ותיירות, הפגיעה העיקרית היא בגלל מלחמת רוסיה אוקראינה, שהם נתח נכבד מהתיירים והם לא מגיעים משתי המדינות הללו.


מה שגורם בעיקר לירידה מאז שנת 2020, זה הפרויקטים המגלומניים של נשיא מצרים, שחלק ניכר מהם פשוט כושל, זה סיבה אחת! ובמקביל, מצרים משקיעה למעלה מ-100 מיליארד דולר בהתחמשות ובבניית תשתית צבאיות, ללא כל אויב נראה לעין.


עידו: זו בדיוק השאלה שאנחנו מנסים לשאול, מצרים משקיעה כפי שאתה אומר מיליארדים בהתחמשות ובצבא שלה. איך בעצם מבחינת א־סיסי, מבחינת המצרים, הם רואים את כוחם האסטרטגי והצבאי באזור בו הם נמצאים? מה בעצם האיום ממה הם חוששים? או לעבר מה הם חותרים בעתיד?


אלי: אני לא יודע לתת לך תשובה על השאלה מה סיסי חושב, אני גם לא חושב שחוקרים אחרים יודעים לתת תשובה! בכל מקרה, אני לא יודע לתת [תשובות] לגבי המחשבות שלו. התירוצים שהוא משמיע, זה, הוא מדבר על איומים מכיוון אתיופיה, הוא מדבר על איומים מכיוון לוב. אבל אני, בתור אחד שחוקר תשתיות, אני לא רואה שום הכנות צבאיות בשתי החזיתות האלה. שום דבר לא קורה! ולעומת זאת הוא ממשיך ב"יתר שאת וביתר עוז" להתחמש בסיני.


עידו: כן וכשאנחנו באמת מנסים להבין את הקשר לכל מה שקורה כאן בלחימה, אז גם ראינו את אותה מתיחות, המצרים מאיימים במקרה שאנחנו נתקוף ברפיח נגיע עד ציר פילדלפי הם רואים בזה סוג של פגיעה בריבונות המצרית. וגם אולי מילה על ההשפעות של תיירות ישראלית בסיני, דבר שירד באופן משמעותי מאוד מאז השבעה באוקטובר


אלי: לגבי התיירות וכל זה, אני בתור אחד שחוקר תשתיות אין לי דעה.

 

עידו: אז למה הוא לא רוצה שאנחנו הוא נתקרב לרפיח?


אלי: לדעתי, לסיסי יש עניין ששלטון החמאס לא יושמד לגמרי. הוא לא היה רוצה מצב שלא יהיה חמס בעולם, הוא היה רוצה שיהיה חמס מוחלש. לדעתי, החמאס בשנים האחרונות, קצת פוזל לכיוון קטר ואיראן, אבל לדעתי יש לו עניין לשמר איזשהו כוח התנגדות בכיוון רצועת עזה.


עידו: אתה רואה מצב שבו המצרים בנשק חם יפעלו כנגד איזו שהיא פעולה ישראלית? זה משהו שאנחנו עלולים להיגרר אליו?


אלי: עד לפני כשנה-שנתיים לא ראיתי את זה כדבר סביר. היום אני מיחס לזה סבירות של כ-30 אחוז סבירות. 30%, בוא נגיד ככה, אם היו שואלים את סיסי אם אתה מוכן עכשיו למלחמה בתנאים האלה שיש כרגע? לדעתי התשובה שלו – לא! אבל, הוא יודע שצה"ל אחרי המלחמה הזו עומד להגדיל את הסד"כ שלו ולהתעצם, ואת זה בוודאי הוא לא רוצה. כלומר, אם יש לו הזדמנות צבאית, זה עכשיו. עכשיו יש לו "שח" [הוא צריך] לחשוב מה עושים?


עידו: לגמרי כך, ואם אנחנו מבינים משהו מאז השבעה באוקטובר, זה שבמזרח התיכון אנחנו באמת לא יודעים שום דבר. עם השאלה הזאת אנחנו נישאר. סגן אלוף בדימוס אלי דקל תודה רבה לך ששוחחת אתנו.


אלי:  גם לכם תודה.


הדגמת מיזמים כושלים של עבד אל־פתח א־סיסי


Contact Us

EGPTE,ELI DEKEL
By אלי דקל ולורה שליט February 25, 2025
The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries. Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.
אלי דקל,ר.כץ,יחסי ישראל-מצרים,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל,
By ר.כץ ואלי דקל February 18, 2025
מאמר של ר.כץ בגיליון 665 של העיתון "יתד נאמן". המאמר מבוסס על ראיון ממושך שקיימה המחברת עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי. המאמר פורש יריעה רחבה של יחסי ישראל – מצרים מאז חתימת הסכם השלום, ומתאר את ההכנות של צבא מצרים למלחמה בישראל
אלי דקל,שירית אביטן כהן,ישראל היום,הסכם בשלום ישראל מצרים,צבא מצרים בסיני,
By שירית אביטן הכהן February 13, 2025
מאמר של שירית אביטן כהן בעיתון "ישראל היום" העוסק בהפרות המצריות של הנספח הצבאי להסכם השלום. במאמר מראיינת שירית חוקרים שונים המפרשים את המשמעות של ההפרות. בין המרואיינים לכתבה נמצא סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי.
אלי דקל,פלד ארבלי,מעריב,דונלד טראמפ,העברת תושבי עזה לסיני,
By אלי דקל ופלד ארבלי February 5, 2025
לאחר אמירות הנשיא דונלד טראמפ הקוראות לירדן ומצרים "לאמץ" אליהם עקורים תושבי רצועת עזה, העיתונאי פלד ארבלי "מעריב" שוחח עם סא"ל (דימוס) אלי דקל, איש מודיעין לשעבר ומומחה לחקר מצרים, על משמעויות התכנית השנויה במחלוקת. הכתבה פורסמה באתר האינטרנט של מעריב.
אלי דקל,חייםגפן,ערוץ הידברות,הכנת צבא מצרים למלחמה בישראל,
By אלי דקל וחיים גפן February 2, 2025
מאמר של חיים גפן בערוץ הידברות הדן בכך שמצרים מכינה את צבאה לאפשרות של מלחמה בישראל. המאמר מבוסס על ראיון של מר חיים גפן עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל.
צבא מצרים,מחסנים לשעת חירום במצרים,הכנות מצרים למלחמה,אלי דקל,
By אלי דקל ואלעזר שטורם February 1, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר.  במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.
אלי דקל,אלעזר שטורם,ערוץ טוב,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ואלעזר שטורם January 29, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV 14 ראיין את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי ודן עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני".
אלי דקל,יערה זרד,ערוץ 14,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ויערה שרד January 28, 2025
יערה זרד מערוץ 14 בטלוויזיה ראיינה את סא"ל (בדימוס) אלי דקל ודנה עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני". הראיון הוא חלק מפנל מומחים שדן בנושא.
אגף המודיעין בצה
By אלי דקל ומשה פבריקנט January 27, 2025
משה פבריקנט מראיין את אלי דקל - דליצקי כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 משה פבריקנט קיים ראיון עומק עם את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי ודן עימו בנושא תפקוד כושל של המודיעין במטה הכללי מאז 1973. במהלך הראיון הממושך משוחחים השנים, בין היתר, על נושאים הבאים: · משך עשרות בשנים אגף המודיעין לא נשען בהערכותיו על מודיעין שניתן להפיק מחקר התשתיות בארצות ערב. עקב מחדל זה המודיעין "פספס" משך שנים תגליות רבות במגוון נושאים. · המודיעין מייחס חשיבות מוגזמת למודיעין המופק מהאזנות לסוגיהן וממעט לספק לצה"ל מודיעין האפשר ניצחון. כך למשל המודיעין לא סיפק לצה"ל, לקראת מלחמת שמיני עצרת ("חרבות ברזל"), מודיעין על מערך הפיקוד והשליטה של החמאס ברצועת עזה וצה"ל נאלץ לרדוף אחר מטה החמאס והמטות של חטיבות החמאס משך חודשים רבים. · המודיעין טועה לחשוב שיש ביכולתו לספק התרעה מצבית (השמעת "צופר אזעקה" על מועד מלחמות) ומקדיש לכך משאבים רבים. לדעת דקל, זו רדיפה אחר הרוח. לדבריו מה שניתן לעשות ולא עושים, זה מתן התרעה בסיסית (כוונה בסיסית לפגוע בנו) שניתן להפיק באמצעות מעקב אחר תשתיות צבאיות. הכישלון הגדול בתחום זה הוא בזיהוי ההכנות הקדחתניות של מצרים למלחמה נגדנו -הכנות שצה"ל מתעלם מהם. · לדעת דקל, למדינת ישראל אין נתונים אמינים על מספר תושבי ברשות הפלסטינית ועל מספרם ברצועת עזה. לדעתו, יש בידי המודיעין יכולות לספק נתונים אמינים אך הוא נמנע מעשות כן.
אלי דקל,אורנה ישר, אתר מידה,יחסי ישראל מצרים,הסכם השלום ישראל-מצרים,הכשרת זירת סיני למלחמה בישראל,
By אלי דקל ואורנה ישר January 21, 2025
אורנה ישר מערוץ "זווית ישרה" קיימה שיחת עומק עם חוקר המודיעין הצבאי סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי בנושא "יחסי ישראל מצרים מאז חתימת הסכם השלום בין המדינות". הטענה המרכזית של דקל היא שהמצרים ראו בהסכם, כבר במועד החתימה, כהסכם זמני. במהלך השיחה מונה דקל מספר תפניות בהתנהלות צבא מצרים מאז החתימה ועד היום.
More Posts
Share by: