דע מאין באת
קיצור תולדותיו של דב בלגרוצקי מהולדתו ועד גיוסו לצה"ל
כמו בכל מפעל גדול גם חיל המודיעין מורכב משרשרת של עובדים במקצועות שונים מאוד זה מזה, אך כולם רתומים לארגון שנקרא אגף המודיעין – ארגון שמתפקידו, בסופו של דבר, לספק למפקדים בכל הרמות ולפיקוד העליון של צה"ל ולהנהגת המדינה נתונים והערכות על המציאות שבה הם פועלים.
דב בלגרוצקי, נולד בשנת 1936 בעיירה קטנה בפולניה, ובניגוד לדימוי של יוצאי ארץ זו כאנשי בעלי נימוסים והליכות של בני תרבות (דמוי שנוצר בעיקר, בעקבות גלי העלייה מהערים הגדולות שבארץ זו), הוא נולד במשפחה של אנשים קשיי יום וגסי רוח. אביו היה סבל בשוק העיירה, איש גברתן שפיזר מהלומות לאשתו לילדיו. פרט למלמד שלמדו מעט קרוא וכתוב, דב לא זכה ללימודים בבית ספר (חוק חינוך החובה הפולני לא יושם בערי הפריפריה ובמחוזות הכפריים), כך שדב מצעירתו נלווה לאביו לעבודתו כסבל בשוק. תפקידו היה לשוטט בשוק ולאתר אנשים/נשים שקנו דבר מה כבד, כאן היה מופיע דב הצעיר שהציע את שרותיו של אביו בהובלת הכבודה. השהות הרבה בשוק וההתחככות המתמדת עם "השקצים" – הגויים שנגררו לשוק לסייע להוריהם, גרמה לדב שיתחסן וידע להשיב אגרוף למי שניסה להתעלל בו. לימים הוא התחבר לחבורת פרחחים מילדי הגויים בשוק, והרגיש בחברתם אף טוב יותר מבני גילו היהודים, שראו בו נער בור פורק עול. הנערים בני גילו היהודים אף הצטחקקו בעת שבא עם אביו לבית הכנסת, וניסה, לשווא, להתמצא בסידור התפילה.
באותם ימים של טרום מלחמת העולם השנייה, ארגנה הסוכנות עליה של נערים מתוך כוונה להכשירם לסייע לקיבוצים שסבלו ממחסור כרוני בידיים עובדות. שליחי העלייה הצליחו על נקלה לשכנע את הוריו של דב לשלחו להכשרה הארץ ישראל – הם ראו בכך סיוע, שחסך מהם להאכיל פה נוסף. דב גם הוא שמח להיפרד מאביו האלים ולפתוח בחיים חדשים. דב עלה ארצה והצטרף לאחת מ"ההכשרות" בקיבוצים. שם, כחלק מתהליך הקליטה הוחלף שם משפחתו הגלותי ומעתה היה שמו בישראל, דב בר לביא. הניסיון להכניס את נער הפרא למסגרת קשוחה של לימודים ועבודה עם קבוצה לא צלח, לא שעבודה קשה הרתיע אותו – מה שהפריע לו שניסו "להנדס" את מוחו ולאלצו לחשוב במונחים סוציאליסטיים. דב הועזב מהקיבוץ ועבר ליפו, שם התגורר קרוב משפחה ערירי שהסכים לקבלו. ביפו הוא התחבר לחבורת נערי שוליים שניסתה ליהנות ממנעמי החיים באותם ימים שכללו בילוי שעות רבות בחוף הים, צפייה במשחקי כדורגל, התגנבות לבתי הקולנוע שבאתם ימים היו למעשה חצר גדולה מוקפת גדר. למחייתו עסק בעבודות מזדמנות כגון מכירת סברס, מכירת עיתונים, וסיוע למציל בחוף הים בגביית דמי שכירות כסאות הנוח.
הגיוס לצה"ל
בו יסופר על ראשית דרכו של דב בצה"ל
בשנת 1954 התגייס לצה"ל, בהיותו ז'לוב חשב שיוכל להתקבל לצנחנים אבל נדחה בוועדת המיון, אולי מטעם היותו נער שוליים מתל אביב שברח מהקיבוץ. שם, בצנחנים, באותם הימים, העדיפו את בני הקיבוצים. כך או כך הוא הגיע לשריון ולמרות המשמעת הנוקשה, הוא עשה חיל והחל להתקדם אט-אט בסולם הדרגות, כך כשהגיע תום שרות החובה, והוא רס"פ, הוצע לו להישאר בצבא הקבע. כדי לפתותו הוצע לו לצאת למסגרת לימודים אקסטרנית בה יוכל לעבור את בחינות הבגרות ובתקווה שיצלח מכשול זה אף הובטח לו כי יהיה מועמד לקצונה. האמת היא שדב, גם בלי פיתויים, אלה חשב כי מסלול השרות הצבא הקבע מתאים הוא. הוא חתם אפוא לשרות קבע ממושך, עבר בהצלחה יתרה את לימודי הבגרות ואף בקורס הקצינים הוא הצליח. קורס הקצינים הכשירו אמנם לפקד על מחלקת טנקים אך לדב הוצע להישאר בבסיס ההדרכה ולהדריך את המחזור הבא. סוד הצלחתו של דב היה מחד גיסא היותו ג'לוב מחוספס שקשיים פיזיים לא מרתיעים אותו ומאידך רצון עז להצליח, רצון עז זה הצליח לדכא את רתיעתו הטבעית מלימודים בכלל ומחכמולוגים שכל כוחם הוא בלשונם. דב אמנם לא היה איש חכם שממציא גלגלים אבל בהחלט היה איש שיודע להניע גלגלים אותם המציאו אחרים.
יתכן שדב היה ממשיך לטפס בסולם הדרגות והתפקידים בשריון, אלה שהגורל רצה אחרת. בשנת 1958, במהלך תרגיל נפצע דב ברגלו פציעה קשה שמנעה ממנו למשך כחצי שנה לשרת ביחידה קרבית, והוחלט שאת החודשים הבאים הוא יעשה במחלקת המחקר באגף המודיעין במחנה שרונה בתל אביב. בעת ההיא סג"מ דב סיים כבר כארבע שנות שרות בצה"ל אך מעולם עוד לא הזדמן לו להיות במחנה הקריה. הגעתו למקום הייתה בבחינת ביקור בארץ לא נודעת. מחלקת מחקר באמצע שנות החמישים של המאה הקודמת הייתה מעין מושבה של זקני ציון. המדובר באנשים מבוגרים מאוד במונחים של אדם שכל עולמו הקרוב בפלוגה, סבב סביב נערים בני גילו ששרתו בשריון. במחלקת מחקר התקבצו כמה דינוזאורים ממלחמת העולם הראשונה.. יוצאי הצבא הבריטי ששרתו ביחידות מודיעין בריטיות במלחמת העולם השנייה, עולים חדשים, חלקם מבוגרים מאוד, ששרדו את השואה וגויסו לאגף המודיעין לאחר שלא נמצאו כשירים לשרת ביחידות לוחמות.
סג"מ דב, הוצב לשרת במדור לבנון. כמה מילות רקע על מבנה מחלקת מחקר. בסיסית המחלקה נבנתה בשתי חתכים החתך הראשוני והמוביל היה עבודה בחתך של מדינות העימות. כך היו גופי מחקר שחקרו את מדינות כל מדינות ערב הסובבות אותנו גודלו של הגוף שחקר מדינה נבע מהחשיבות של מדינה זו. מדינות עימות חשובות זכו לטיפול של מסגרת אדמיניסטרטיבית של ענף ובראשון הועמד קצין בדרגת סא"ל. או מדינות פחות מאיימות עלינו טופלו בגוף שנקרא מדור ובראשו קצין בדרגת רס"ן. כך למשל המעקב אחר מצרים נעשה בענף שכונה ענף 6 ואילו הנושא הלבנוני הוטל על מדור ד. עקב ריבויים של מדינות ערב הוחלט לעיתים כי האחריות על המדור שעסק בעיראק למשל תוכפף לענף הירדני, הנושא הלובי יוכפף תחת פיקוד הענף המצרי כל זאת על מנת לקצר את מוטת השליטה של ראש מחלקת מחקר.
בנוסף למדורי ולענפי המחקר הבנויים בחתך של זירות הלחימה, פעלו במחלקת מחקר מדורים וענפי מחקר שעיסוקם נושאי כגון: מדור שחקר את כלכלת ארצות ערב, ענף שחקר את הנשק והציוד המצוי בצבאות ערב ענף שעסק מעבירות ובמחקר מטרות תורפה כגון סכרים ותחנות כוח ועוד.
עם הגעתו של דב לקריה הוא התייצב בפני קצין הארגון של מחלקת מחקר. היה זה איש מזדקן שהמדים שלבש נראו עליו כמו תחפושת, הוא ענד דרגות סרן ופנה לדב בשאלה מה הביאו הלום, מנוסח השאלה ובעיקר מהטון בה נאמרה, הבין דב שהאיש אינו שולט ממש בעברית וכי יקל עליו לתקשר עמו ביידיש. דב, איש שיודע לשרוד, עבר מיד ליידיש וסיפר לקצין הארגון, כי לאחר פציעה הוא הועבר לחצי שנה לשרת בקריה. קצין הארגון עטה עליו כמוצא שלל רב, סוף סוף אפשר להתבטא בשפת אמו וסיפר לדב בקצרה על מבנה מחלקת מחקר ותפקידה במטה הכללי וכי הוא דב מוצב במדור לבנון העובר עתה רה-ארגון, וזקוק לתגבור בכוח אדם. קצין הארגון הוסיף ואמר שהתפקיד אינו קשה וכי יהיה לו פנאי רב להחלים מפציעתו, ליהנות מהעיר הגדולה, ומשפע החיילות הנאות שממש מייחלות לקצין נאה שכמותו. דב קיבל הסבר קצר כיצד להגיע למבנה בו שכן המדור הלבנוני.
היה זה מבנה טמפלרי ישן בן 2 קומת וקומת מרתף ששימשה את הטמפלרים בעיקר כמחסן. המבנה לא שופץ מאז גורשו הטמפלרים ע"י הבריטים וכולו שידר עליבות. התברר כי המדור הלבנוני שוכן בקומת המרתף של הבניין שכללה חדרון זעיר בו היה משרדו של ראש במדור, חדר עבודה נוסף שימש את עוזרו של ראש המדור וחיילת ששימשה כפקידה החדר השלישי במרתף ששימש את הטמפלרים כמחסן קדלי חזיר עם ווי ברזל מאימים משירדו מהתקרה – שימש כמחסן כללי לתושבי המבנה. היו אלה גופים מחקר נוספים של מחלקת מחקר אך לא היה קשר פיזי בינם לבין המדור הלבנוני שכן הכניסה לבניין הייתה מהכביש הראשי במושבה הטמפלרית שרונה, ואילו למרתף הייתה כניסה נפרדת מאחור.
דב התייצב בפני ראש המדור רס"ן חיים מרון. היה זה איש מבוגר יליד צפון אפריקה שגדל והתחנך בצרפת. כשעמד לסיים את לימודיו בסורבון במגמת מזרח תיכון, פרצה מלחמת העולם השנייה והוא הצליח להימלט ארצה ואף הספיק לשרת בשרות הידיעות של ארגון ההגנה ("ש"י"). עקב השכלתו ושליטתו בשפות רבות, עסק במחלקה הערבית ועם הקמת צה"ל גויס כאזרח עובד צבא לחיל המודיעין. לאחר מספר שנות שרות , הבין שהדרך לפסגה חסומה בפני אזרחים עובדי צבא ואז "סודרה" לו דרגת קצונה והוא התחיל, בגיל מבוגר יחסית, לעשות קריירה צבאית. תפקידו הנוכחי כראש מדור לבנון היה תפקיד שנועד להכשירו לתפקיד ראש ענף מעצמות – העוקב מבחינה מודיעינית אחר המעצמות ויחסיהם עם מדינות האזור.
דב התייצב בפני חיים וזה הסביר לו כי במחלקת מחקר הונהגה שיטה חדשה למיון המידע שזורם למחלקה מגורמי האיסוף השונים. השיטה החדשה נועדה לשפר את אופן ניצול ארכיוני המחלקה ולקצר את משך הזמן הדרוש כדי לאתר את מידע הדרוש לצה"ל. כל מחלקת מחקר מתייקת את המסמכים בשיטה החדשה, אך נותרה בעיית מיון המסמכים שנאספו עוד מלפני הקמת המדינה ואשר עוסקים בלבנון. המשימה של דב תהיה לפיכך לעבור על התיקים הישנים ולמיין מחדש את המידע שנאגר בהם על פי שיטת התיוק החדשה. חיים הדגיש בפני דוב כי אין זה מדובר רק מהעברה טכנית מתיק שנשא קודם שם א לתיק הנושא שם חדש אלה שמדובר במהפכה ממש בו כל ידיעה מנותחת למרכביה ועשויה להופיע בכמה תיקים שונים. כך למשל ידיעה שדנה ברכש נגמ"שים מסוג מסוים לצבא לבנון מצרפת, תויקה בעבר בתיק צבא לבנון. תיק זה תפח ברבות השנים והוא כולל כיום כמה מאות מסמכים. בשיטה החדשה תתויק ידיעה זו בשני תיקים האחד אמצעי תובלה לגייסות והשני אספקת נשק מצרפת צבא לבנון. מכיוון שבעת ההיא מכונות צילום המסמכים לא היו בשימוש נפוץ אזי יש לכתוב בטופס מיוחד בכתב יד, מראה מקום, שמפנה את המעיין בתיק שנושאו א כי ימצא מידע נוסף בתיק ב במסמך הנושא מספר סידורי ג.
כאשר שמע דב את דברי ההסבר, הבין שמלאכה זו היא לא בשבילו. אבל בכל זאת הוא ניסה מספר ימים למלא את המשימה. חיים, ראש המדור, שהיה איש יסודי והחשיב מאוד את עבודת התיוק הקפדנית, בדק את מיוני המסמכים של דב, וכשראה שנעשתה שם עבודה רשלנית, ציווה על דב להתחיל במלאכת המיון מחדש. דב שעד עתה דרכו בצבא צלחה, ניצב בפני מצב שפוגעים בו ובכושר שיפוטו. את זה הוא לא יכול לשאת והחליט לפנות לקרוב משפחה רחוק שלו, שהיה קצין בכיר בעל מהלכים בנושאי שלישות, שישחרר אותו מהעונש הזה כדבריו. קרוב משפחתו נעתר לבקשה ודב הועבר לבסיס ההדרכה המרכזי של חיל המודיעין לתפקיד מדריך עוזר בקורס קציני מודיעין.
תפקיד מדריך עוזר, הוא שם מכובס ל"שמש", המסייע למדריכי הקורס במשימות ארגון שונות כגון לדאוג להביא לחדרי הלימוד עזרי אימון שונים, להכין רכבים ליציאה לשטח ולזבדם וכיו"ב. דב שהיה בעל כושר לארגן דברים והטיל את אימתו על החיילים המשרתים באפסנאות ובמטבח המחנה, כך שאלו מילאו את מבוקשו ללא התרגילים הידועים: אין לי; תבוא מחר; ציוד זה לא בתקן שלכם וכיו"ב, השתלט חיש קל על התפקיד, הפך לחביבו של מפקד הקורס ולבסוף הוצעה לו "סוכריה" – הוא יתפקד כחניך/מדריך, כלומר ישתתף כחניך במספר שיעורים ובסוף הקורס הוא יוסמך לשמש כקמ"ן גדודי. ההצעה התקבלה בברכה אצל דב והוא שובץ סופית לשרת בחיל המודיעין.