Blog Layout

אלי דקל-דליצקי 01.03.2021
מבוא
לפני כשנתיים פרסמתי סדרת מאמרים הסוקרת את מאפייני הזרועות בצבא מצרים ומפרטת את רכש אמצעי הלחימה, בעיקר מאז מחצית 2013, מועד תפיסת השלטון בידי עבד אל פתח א־סיסי. עתה, הגיעה העת לנתח את המגמות של מסעות הרכש של נשיא מצרים ברחבי העולם ולעדכן את מסד הנתונים. בסקירה שלפניכם שני חידושים: תמחור עלות פרטי הרכש השונים וציון הציוד שסופק בפועל. תודתי נתונה למר שמואל ליאופולד שסייע בידי בליקוט הנתונים ולחוקר מערכות נשק מר דני זאבי שסייע בידי להעריך את עלותם של מערכות נשק.   

הקדמה

מניתוח של בניית מערכות תשתית צבאיות במצרים, עולה כי בין השנים 2007-2010 התקבלה במצרים החלטה לבצע תפנית אסטרטגית ולשנות את ייעודו של הצבא. השוני הוא, מצבא המופקד על הגנה על "פירות הניצחון" של מלחמת אוקטובר 1973 לצבא מודרני התקפי המסוגל לבצע מהלכים מעבר לגבולות מצרים. כפועל יוצא משינוי היעוד, הוחלט להקצות לצבא משאבים הגדולים בצורה משמעותית ממה שהוקצה לו בעבר. פרטי השינוי האסטרטגי לא פורסמו והיידע עליו הוא מוגבל, אך מניתוח מערכות התשתית עולה כי השינוי האסטרטגי כולל, בין היתר, את המרכיבים הבאים:

• ביטול קו ההגנה שנבנה לאורך קו A בסיני. במשתמע, קו העצירה הוזז מזרחה לעבר הגבול הבינלאומי ישראל - מצרים
• הגדלה במאות אחוזים של המערך הלוגיסטי בסיני ומערך הגישור על תעלת סואץ
• הרחבה משמעותית של התשתית הצבאית לאורך תעלת סואץ ומרחב קהיר – תעלת סואץ
• בניית נמלים צבאיים חדשים שיאפשרו, שליטה בשיט בים התיכון ובנתיבי הסחר של ישראל

החלטה נוספת שנפלה במסגרת התפנית האסטרטגית היא לחדול מלהישען על כלי נשק מיושנים שרובם נפלט מצבאות ולהצטייד בנשק מודרני "יד ראשונה" העומד בחזית של כלי הנשק המודרניים בעולם. המגעים הראשונים למימוש ההחלטה לשנות את כלי הנשק לכלים מודרניים נפלה עוד בימי הנשיא מובארכ, אך ההפיכה נגדו וימי חוסר היציבות השלטונית של תקופת "הטלטלה הערבית" עצרו את תהליך ההתחמשות. ביולי 2013, מיד אחר עלותו לשלטון החל הנשיא עבד אל פתח א־סיסי, להגשים באופן נמרץ תוכנית השינוי וככל הנראה עוד הוסיף עליה כהנה וכהנה. הסקירה שלפניכם מפורטים אמצעי הלחימה שנרכשו מאז ומובאים גם מגעים שטרם הבשילו. 

כללי

הטבלה שלהלן מהווה תמצית של 71 עסקאות או משא ומתן לרכש אמצעי לחימה עבור צבא מצרים. סביר להניח כי לא כל הפרסומים שעליהם הסתמכתי הם מדויקים ומאידך יש להניח כי במרשתת יש פרסומים שמשום מה פסחתי עליהם. לפיכך המסמך שלפניכם הוא מסמך דינאמי שיש כוונה לעדכנו לפרקים. כל מי שיש בידו מידע שיכול לשפר את מסד הנתונים עליו אני מסתמך מתבקש לפנות אלי, כדברי ר' ישראל מסלנט "כל עוד הנר דולק אפשר לתקן".
ה"שורה התחתונה" בטבלה מצביעה על כך שהיקף הרכש של 58 עסקאות מגיע לכ־35 מיליארד דולר. מכיוון אין בידי כלים להצביע על העלות של 7 פרטי רכש,[1] נראה לי שעלות הריאלית של עסקאות הרכש מגיעה ל־39 מיליארד דולר לפחות. אם נוסיף על סכום זה כ־12 מיליארד דולר של עסקאות הנמצאות במצב של משא ומתן, אני מגיע להערכה זהירה, שבסופו של דבר מדובר בהשקעה של כ־50 מיליארד דולר. 

 
התפלגות הרכש לפי זרועות

עיון קל בטבלה מעלה כי הנתח הגדול בעוגת התקציב הוא של חיל האוויר, הזוכה ב־42% מכלל ההשקעות ברכש. נתון זה מתקבל בהבנה באוזניים ישראליות שמורגל מזה דורות לעובדה שלחיל האוויר יש קדימות בהצטיידות על פני יתר הזרועות. לזרוע הים בצבא מצרים מופנים 29% מהתקציב. זהו חלק מתהליך שנועד להביא את מצרים למצב של מעצמה ימית. כבר כיום הצי המצרי נחשב לצי הששי או השביעי בגודלו בעולם.[2] זרוע היבשה מקבל 22% מתקציב הרכש וגם נתון זה מובן לאוזניים הישראליות. את התופעה המוזרה של המשאבים המעטים להם זוכה זרוע ההגנה האווירית (7%). אפשר להסביר בכך שבשלב זה מצרים מסתפקת במערכת של כ־100 סוללות טילי קרקע אוויר שנבנתה ברובה עד לשנת 2013 והמושתת בעיקרה על טילים מיושנים מדגם הוק ופיצ'ורה 2-M (SA-3 משופר). צבא מצרים, שואף למודרניזציה של אמצעי הלחימה, ומתכנן לשפר את מערך ההגנה האווירית שלו בעזרת הטילים הרוסיים מדגם S-300 ו־S-400. 

אני סבור כי הנתון המופיע בטבלה, לפיו למצרים סופקו רק 8 סוללות בעלות של מיליארד דולר הוא נתון מיושן וסביר להניח שמצרים רכשה או עומדת לרכוש סוללות נוספות, כאשר עיקר מעייניה נתונים לרכש של סוללות S-400. בשלב זה מסרבת רוסיה מסרבת למכור לה טילים אלו.

בנספחים א-ד שלהלן יש פרוט מלא של על פריטי הרכש בחתך של זרועות

מה מסתירה מצרים בנושא ההתעצמות הצבאית 
מעיון ברשימות המפורטות של פריטי הרכש המופיעים בנספחים שלהלן, מזדקרת העובדה שישנם מספר סוגי אמל"ח שלגביהם אין כל מידע על רכש או מגעים לרכש. מבין פריטים אלו אפשר למנות: טילי קרקע־קרקע, מערכות קשר, ומערכות לוחמה אלקטרונית. לנושא זה הקדשתי מאמר שפורסם באתר האינטרנט שלי "דקל - מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע".[3] 

יש לזכור כי הנשיא גמאל עבד אל־נאצר (1954-1970) הקים שרשרת של מפעלי תעשיה צבאית, הגדולה במזרח התיכון. מפעלי תע"ש אלו מתפתחים גם בימינו וכוללים בניית אוניות, מטוסים, ייצור טנקים, נגמ"שים, רקטות וטילי נ"ט. בנוסף פועלים שרשרת של מפעלי תעשיה לייצור תחמושת מסוגים שונים. סביר להניח כי בנוסף למה שמניתי במסמך זה , מצרים מייצרת אמצעי לחימה נוספים שאינם מפורסמים במקורות הגלויים. 

מצרים מסתירה לא רק את עסקאות הרכש או את הייצור העצמי של טילי הקרקע־קרקע. היא מסתירה גם את טילי הסקאד ואת רקטות הפרוג שנמצאים ללא כל ספק בסד"כ מאז 1973. יש לזכור שמצרים הייתה המדינה הראשונה במזרח התיכון, שכבר בשנות ה־60 של המאה הקודמת יצאה בתוכנית לייצור של כ־1,000 טילי קרקע־קרקע. לא סביר שמצרים תוותר ותישאר בנושא אסטרטגי זה הרחק מאחורי ישראל ואיראן. לפיכך אני מעריך שמצרים לא שוקטת על שמריה בתחום זה אך היא מצליחה להסתירו ממקורות המידע הגלוי מהם אני ניזון. הערכתי זו נתמכת בעובדה שבשנים האחרונות נכרות באזור סואץ מנהרות גדולות. מדובר במיזם גדול בעלות של מאות מיליוני רולרים. להערכתי המנהרות נועדו לאחסן נשק אסטרטגי כגון טילים. פרוט ראו מאמר שכתבתי בנושא.[4]  

מה שעולה מכל האמור לעיל הוא שהנתונים שליקטתי במאמר, לפיהם עסקאות הרכש המשוקללות של מצרים בסך של כ־40 מיליארד דולר (ו־12 מיליארד דולר במו"מ),הן רק חלק מהיקף הרכש האמיתי של אמצעי לחימה עבור הצבא המצרי.  

כיצד משפיע רכש אמצעי הלחימה על מעמדה הצבאי של מצרים בעולם.
בעולם קיימים מספר מכוני מחקר צבאיים העוקבים אחר התפתחות הצבאות בעולם.[5] מכונים אלו משקללים את העוצמה הצבאית של מדינות העולם ומפרסמים רשימה המדרגת את עוצמתן הצבאית.[6] לצורך כתיבת מאמר זה בחרתי במכון GFP-GLOBAL FIRPOWER.[7] 



מניתוח נתוני המכון המופיעים בטבלה שלעיל ועולה התמונה הבאה:

א. כבר בשנת 2012, עוד לפני מסעות הרכש של הנשיא סיסי, היה הצבא המצרי החזק ביותר מכל צבאות ערב. לפיכך הטענה של אותם חוקרים המסבירים את התעצמות צבא מצרים בשנים האחרונות בטיעון כי מצרים רוצה לקנות את מקומה בעולם הערבי אינה נכונה. צבא מצרים בעת החדשה היה תמיד צבא גדול וחזק, ומזה שנים רבות הוא עומד בראש מדינות ערב מבחינת העוצמה הצבאית. בשנת 2012 לא היה שום צורך "לשפוך" למעלה ממאה מיליארד דולר (כפי שינותח להלן) לצורך התעצמות צבאית. 

ב. בשנת 2012, בעת שלטונו של הנשיא מוחמד מורסי, המדינות המוסלמית היחידות בעולם שעוצמתן הצבאית עלתה על זו של מצרים היו פקיסטן וטורקיה. אלא מאי? באותם ימים היתה טורקיה שותפה אמיצה של מצרים בעולם מוסלמי סוני, וברור שלא בגללה מתחמשת מצרים מתחמשת בטנקים למשל, שאינם יעילים במאבק צבאי בין מדינות אלו. גם בעת הזו, כשקיימת מתיחות בין מצרים לטורקיה על רקע של תגליות חדשות של גז בים התיכון, רובה של ההתעצמות הצבאית המצרית אינו בכיוון של עימות צבאי בין המדינות.

ג. מה שנותר לנו אם כך זו ישראל, שבשנת 2012 דורגה במקום ה-13 במדד העוצמות הצבאיות, ומצרים, למרבה הבושה, דורגה אחריה במקום ה־14.

ד. מצרים כיום היא יבואנית הנשק השלישית בגודלה בעולם.[8] בעקבות רכש אמצעי הלחימה בעלות של למעלה מ־40 מיליארד דולר, מצרים שדרגה עצמה למקום ה־9! במרומי מקום זה מצרים היא המדינה המוסלמית החזקה ביותר בעולם. בדרכה לפסגה זו היא עקפה את טורקיה שנשארה במקום ה־11, דחקה את פקיסטן למקום ה־15 וישראל נותרה הרחק מאחור במקום ה־18.

לנוחות הקוראים להלן טבלה המשווה את עוצמתה הצבאית של מצרים ל"יריבותיה" האמיתיות או המדומיינות (ישראל אינה יריבה של מצרים. נהפוך הוא, היא מברכת את הסכם השלום ומקווה שיימשך לעולם ועד). הטבלה מגחיכה את הטענה שהתחמשותה חסרת הפשר של מצרים נובעת מהכנות לעימות צבאי עם אתיופיה (במקום ה־60 בדירוג העוצמה) על רקע הסכסוך על מי הנילוס.  

בנוסף לרכש, מצרים משקיעה כסף רב בפיתוח תשתיות צבאיות 
במקביל לרכש אמצעי הלחימה, מבצעת מצרים עבודות פיתוח של תשתיות צבאיות בעלות של עשרות מיליארדי דולר: בניית 7 נמלים צבאיים שעלותן המשוערת מגיעה לכ־35 מיליארד דולר,[9] בניית מחנות קבע חדשים לכ־50,000 עם תנאי שירות משופרים מאוד, בניית שרשרת של מאגרי דלק צבאיים תת־קרקעיים בקיבולת כוללת של 426 מיליוני ליטר, כריית 38 מערות גדולות לאחסון אמל"ח אסטרטגי והקמת מבני ענק לאחסון רכש המשתרעים על שטח של למעלה מ־600 אלף מ"ר. אין בידי אמצעים לתמחר את כל מהלך בינוי התשתיות, אך אין לי ספק שהעלות מגיעה ל־50 מיליארד דולר לפחות.

אז למה מצרים מתחמשת?
מניתוח של רכש צבאי כשלעצמו לא ניתן, לדעתי, לקבל תשובה לשאלה. רכש אמצעי לחימה כשלעצמו מאפשר:

א. הערכות להגנה מפני אויבים אפשריים (איראן, טורקיה, לוב) או מדומים (ישראל).

ב. רכש "נבוטים" לשיפור האגו המצרי מול שאר מדינות ערב והעולם המוסלמי. 

מי שרוצה להגיע לחקר האמת חייב לקחת בחשבון את נושא פיתוח התשתיות הצבאיות. לדעתי תחום מחקר (מוזנח) זה, מאפשר לחשוף את הכוונות של רוכשי הנשק באשר לראייתם את אופן השימוש בו. לנושא פיתוח מערכות התשתית הצבאית במצרים, הקדשתי סדרה ארוכה של מאמרים המופיעים באתר האינטרנט שלי "דקל – מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע".[10] התמונה העולה ממחקרי היא כי עיקר מעייניה של מצרים נתונים לבניית יכולת למערכה מול ישראל. לצורך זה עיקר עבודות התשתית נעשות בסיני ובמרחב קהיר – תעלת סואץ. לשאר האיומים, שרובם מועצם ומנופח בתקשורת הישראלית, מצרים כמעט ולא מקדישה משאבי פיתוח צבאיים. 

סיכום

על פי הנתונים שליקטתי, מצרים רכשה אמצעי לחימה בעלות משוקללת של 40 מיליארד דולר. אם מוספים לסכום זה את עלות של פריטי רכש חיוניים לצבא שאין לגביהם מידע, ואת ההשקעות בפיתוח תשתיות צבאיות חדשות – מגיעים להערכה זהירה כי מאז יולי 2013, מצרים השקיעה להתעצמות הצבאית סכום של למעלה מ־120 מיליארד דולר. ההתעצמות הביאה את מצרים למצב שהיא התשיעית בעוצמתה בעולם והיא עומדת בראש המדינות המוסלמיות מבחינת עוצמה צבאית. המשאבים הרבים המופנים להתעצמות פוגעים קשות בכלכלה המצרית הנמצאת להערכתי, בשל כך, על סף חדלות פירעון. 
בעקבות התעצמות זו, אני מעריך, כי חל שינוי אסטרטגי באופיו של הצבא המצרי. במקום הצבא "הישן" שהיה בנוי בעיקר להגן על מצרים, הולך ומוקם צבא בעל יכולות התקפיות המסוגל לשלוט בנתיבי השיט בים התיכון ולבצע פעולות התקפיות מעבר לגבולותיה של מצרים. יכולות אלו מכוונות בראש ובראשונה נגד ישראל, אך להפעילם, כמובן, גם בזירות אחרות כגון לוב. 

למרות המצב הכלכלי המחמיר, מצרים ממשיכה ביתר שאת את מסעות הרכש, שעל מי המידע המפורסם בעבודה זו מגיעים ל־10 מיליארד דולר. גם עבודות הפיתוח התשתיות הצבאיות מתרחבות למיזמים גרנדיוזיים כגון הקמת "מבצר" צבאי מוגן באל עריש המוקף בעשרות קילומטרים של חומת בטון גבוהה ובתוכו, בשלב זה, שדה תעופה בעל שלושה מסלולי תעופה. 

לצערי, אין בידי תשובה טובה מהו יעד ההתחמשות וההתעצמות של מצרים, שאינו עומד להסתיים בקרוב. כמו כן אינני יודע כיצד יגיב העם המצרי להתעצמות זו, אך אני יודע בבירור (כתבתי על כך באתר שלי) שהמשטר מכין עצמו למצב של התקוממות.

נספח א' – פרוט רכש זרוע האוויר 


נספח ב' - פרוט רכש זרוע ההגנה האווירית
נספח ג' - פרוט רכש זרוע היבשה
נספח ד' - פרוט רכש זרוע הים
נספח ח' - פרוט הערות השוליים בנספחים א-ד
בנספח זה אני מפרט את המקורות מהם שאבתי את המידע לפריט הרכש, וכן כיצד תמחרתי את העלות כאשר לא היה בידי מידע המכוון לעסקת רכש זו.
הערות כלליות למאמר
[1] אם משום שמחיר אמצעי הלחימה לא ידוע או שהכמות לאספקה לא ידועה
[2] תלוי מאיזה מכון מחקר שואבים את הנתונים
[5] מחקר שלי בנושא מכוני הנחקר ומגבלותיהם ראו בקישור: http://www.dekelegypt.co.il./180827
[6] מכונים אלו, אמנם לא מפרסמים את הנוסחה שעל פיה הם משקללים את העוצמה, אך התוצאה הסופית של הדרוג בדרך כלל דומה מאוד.
[7] https://www.globalfirepower.com/aircraft-total.asp
[8] על פי דו"ח מכוןSIPRI האחרון, בשנים 2015-2019 מצרים הפכה ליבואן הנשק השלישי בגודלו העולם.
[9] הערכה של אדריכל המתמחה בבניית נמלים.

הערה 
מידע נוסף על צבא מצרים ואמצעי הלחימה שלו תוכלו למצוא בקישורים הבאים:
"כוחות היבשה בצבא מצרים. סקירה כללית וסיכום תכניות רכש". אליהו דקל-דליצקי 24/12/2017 http://www.dekelegypt.co.il/200923                                                
"זרוע האוויר בצבא מצרים -סקירה כללית וסיכום תכניות רכש" אליהו דקל – דליצקי 14/02/2018. עדכון חלקי יולי 2020 https://nziv.net/335/
"זרוע הים בצבא מצרים, סקירה כללית וסיכום תכניות רכש" אלי דקל – דליצקי 30/01/2018. https://nziv.net/329/
"זרוע ההגנה האווירית במצרים" 07.04.2020 http://www.dekelegypt.co.il./191103  
  "ההגנה האווירית על עוצבות השדה ומתקנים חיוניים במצרים" אליהו דקל – דליצקי. ינואר 2018 https://nziv.net/318/
"מה מסתירה מצרים בנושא ההתעצמות הצבאית?" אלי דקל – דליצקי 15.03.2018 http://www.dekelegypt.co.il./1803155


הערות:
[1]. עדכניות צילומי הלוויין, המשמשים כבסיס העיקרי בעבודתי, אינה זהה בכל האזורים. ישנם אזורים שלא צולמו זה עשר שנים. בהחלט אפשרי שקיימים מוצבי מכ"ם שאיני מכיר. ייתכן גם שקיימים מוצבי מכ"ם המופעים בצילומים ומשום מה לא עליתי עליהם. 
[2]. דקל אליהו. ההגנה האווירית על עוצבות השדה. סקירה כללית ותוכניות רכש. ינואר 2017.
[3]. תכתובת עם אל"ם (דימוס) יואב דייגי. במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום הכיפורים שירת דייגי במחלקת המודיעין של חיל האוויר. הוא מילא שם תפקידים שונים, ביניהם תפקיד ראש מדור. 
[4]. שם.
[5]. שם.
[6]. שם.
[7]. הערה היסטורית של ד"ר מיכאל ברונשטיין: השיגור המסיבי של הטילים בתחילת מלחמת יום הכיפורים כילה עד מהרה את מלאי הטילים שברשות מצרים. ברית המועצות נחלצה לעזרה, וארגנה במהלך המלחמה אספקה מהירה ויעילה של טילים נוספים. אפשר לשער כי בלעדי ההספקה הרוסית, חיל האוויר היה מנצח.  
[8]. סביר להניח שהחמצתי כמה סוללות, ובפועל כמות הסוללות גדולה יותר.
[9]. בונקר המבצעים הנמצא במרכז הסוללה (מרכז ניהול האש – מנ"א) העשוי בטון, משמש לעיתים רחוקות כמחסן או כמקום מגורים לחיילים של מחנות חדשים שנבנו באזור. 
[10]. כגון סכר אסואן, סכרים בעמק הנילוס ומפעלי תעשייה חשובים.
[11]. אקדמיות נוספות קיימות בזרוע האוויר, בחיל השריון, בחיל ההנדסה בחיל התותחנים ועוד.
[12]. דקל אליהו. ההגנה האווירית על עוצבות השדה. סקירה כללית ותוכניות רכש. ינואר 2017.
[13]. https://defpost.com/raytheon-supply-eight-f1-sentinel-radar-systems-egypt/

שתף

Contact Us

Contact Us

EGPTE,ELI DEKEL
By אלי דקל ולורה שליט February 25, 2025
The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries. Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.
אלי דקל,ר.כץ,יחסי ישראל-מצרים,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל,
By ר.כץ ואלי דקל February 18, 2025
מאמר של ר.כץ בגיליון 665 של העיתון "יתד נאמן". המאמר מבוסס על ראיון ממושך שקיימה המחברת עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי. המאמר פורש יריעה רחבה של יחסי ישראל – מצרים מאז חתימת הסכם השלום, ומתאר את ההכנות של צבא מצרים למלחמה בישראל
אלי דקל,שירית אביטן כהן,ישראל היום,הסכם בשלום ישראל מצרים,צבא מצרים בסיני,
By שירית אביטן הכהן February 13, 2025
מאמר של שירית אביטן כהן בעיתון "ישראל היום" העוסק בהפרות המצריות של הנספח הצבאי להסכם השלום. במאמר מראיינת שירית חוקרים שונים המפרשים את המשמעות של ההפרות. בין המרואיינים לכתבה נמצא סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי.
אלי דקל,פלד ארבלי,מעריב,דונלד טראמפ,העברת תושבי עזה לסיני,
By אלי דקל ופלד ארבלי February 5, 2025
לאחר אמירות הנשיא דונלד טראמפ הקוראות לירדן ומצרים "לאמץ" אליהם עקורים תושבי רצועת עזה, העיתונאי פלד ארבלי "מעריב" שוחח עם סא"ל (דימוס) אלי דקל, איש מודיעין לשעבר ומומחה לחקר מצרים, על משמעויות התכנית השנויה במחלוקת. הכתבה פורסמה באתר האינטרנט של מעריב.
אלי דקל,חייםגפן,ערוץ הידברות,הכנת צבא מצרים למלחמה בישראל,
By אלי דקל וחיים גפן February 2, 2025
מאמר של חיים גפן בערוץ הידברות הדן בכך שמצרים מכינה את צבאה לאפשרות של מלחמה בישראל. המאמר מבוסס על ראיון של מר חיים גפן עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל.
צבא מצרים,מחסנים לשעת חירום במצרים,הכנות מצרים למלחמה,אלי דקל,
By אלי דקל ואלעזר שטורם February 1, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר.  במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.
אלי דקל,יערה זרד,ערוץ 14,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ויערה שרד January 28, 2025
יערה זרד מערוץ 14 בטלוויזיה ראיינה את סא"ל (בדימוס) אלי דקל ודנה עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני". הראיון הוא חלק מפנל מומחים שדן בנושא.
אגף המודיעין בצה
By אלי דקל ומשה פבריקנט January 27, 2025
משה פבריקנט מראיין את אלי דקל - דליצקי כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 משה פבריקנט קיים ראיון עומק עם את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי ודן עימו בנושא תפקוד כושל של המודיעין במטה הכללי מאז 1973. במהלך הראיון הממושך משוחחים השנים, בין היתר, על נושאים הבאים: · משך עשרות בשנים אגף המודיעין לא נשען בהערכותיו על מודיעין שניתן להפיק מחקר התשתיות בארצות ערב. עקב מחדל זה המודיעין "פספס" משך שנים תגליות רבות במגוון נושאים. · המודיעין מייחס חשיבות מוגזמת למודיעין המופק מהאזנות לסוגיהן וממעט לספק לצה"ל מודיעין האפשר ניצחון. כך למשל המודיעין לא סיפק לצה"ל, לקראת מלחמת שמיני עצרת ("חרבות ברזל"), מודיעין על מערך הפיקוד והשליטה של החמאס ברצועת עזה וצה"ל נאלץ לרדוף אחר מטה החמאס והמטות של חטיבות החמאס משך חודשים רבים. · המודיעין טועה לחשוב שיש ביכולתו לספק התרעה מצבית (השמעת "צופר אזעקה" על מועד מלחמות) ומקדיש לכך משאבים רבים. לדעת דקל, זו רדיפה אחר הרוח. לדבריו מה שניתן לעשות ולא עושים, זה מתן התרעה בסיסית (כוונה בסיסית לפגוע בנו) שניתן להפיק באמצעות מעקב אחר תשתיות צבאיות. הכישלון הגדול בתחום זה הוא בזיהוי ההכנות הקדחתניות של מצרים למלחמה נגדנו -הכנות שצה"ל מתעלם מהם. · לדעת דקל, למדינת ישראל אין נתונים אמינים על מספר תושבי ברשות הפלסטינית ועל מספרם ברצועת עזה. לדעתו, יש בידי המודיעין יכולות לספק נתונים אמינים אך הוא נמנע מעשות כן.
אלי דקל,אורנה ישר, אתר מידה,יחסי ישראל מצרים,הסכם השלום ישראל-מצרים,הכשרת זירת סיני למלחמה בישראל,
By אלי דקל ואורנה ישר January 21, 2025
אורנה ישר מערוץ "זווית ישרה" קיימה שיחת עומק עם חוקר המודיעין הצבאי סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי בנושא "יחסי ישראל מצרים מאז חתימת הסכם השלום בין המדינות". הטענה המרכזית של דקל היא שהמצרים ראו בהסכם, כבר במועד החתימה, כהסכם זמני. במהלך השיחה מונה דקל מספר תפניות בהתנהלות צבא מצרים מאז החתימה ועד היום.
אלי דקל,זיו מאור,רכש מצרי מארה
By אלי דקל וזיו מאור December 30, 2024
זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בכסלו ה'תשפ"ה 29.12.2024 זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל בנושא התנהלות מוזרה של מצרים בעניין החות'ים. כידוע מאז אוקטובר 2023 החות'ים פוגעים בתעבורת אוניות סוחר במצרי באב את מנדב, הגורמת נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה המצרית. בפגישה דנים השנים בשאלה מדוע מצרים אינה פועלת צבאית נגד החות'ים. נושא נוסף בשיחה הוא מדוע המוני העם המצרי שונאים את ישראל.
More Posts
Share by: