לאחרונה איתרתי את בנייתם ומיקומם המדויק של שני מוצב מכ"ם המאפשרים גילוי מטוסים וטילים עד לטווח של 1,100 ק"מ. מוצב אחד נבנה בפסגת ג'בל עויבד בגובה 570 מטר, כ־40 ק"מ ממערב לסואץ. המוצב השני אותר במפרץ סואץ בפסגת ג'בל אל גללה אל קבליר בגובה של כ-1,600 מטר.
אלה מוצבי מכ"ם חדישים מתוצרת רוסיה המאפשרים גילוי מוקדם של כלי טייס וטילים מסוגים שונים בטווח רחוק, ונותנים התרעה מוקדמת לכוחות האוויר והגנה המצרית כדי להתכונן לנטרול האיום בעוד מועד. תכונה נוספת של מכ"מים אלו היא יכולתם לרכוש 500 מטרות בו זמנית.
במצרים קיים מערך מפותח של מוצבי מכ"ם הכפוף לזרוע ההגנה האווירית. מערך זה כולל 35 מוצבי מכ"ם הפועלים בכל ימות השנה ופרוסים בכל רחבי מצרים. שלושה מוצבים אף נבנו בסיני (בניגוד לנספח הצבאי להסכם השלום). בשנים האחרונות ובמיוחד לאחר שעבד אל־פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, מצרים נמצאת בתהליך מואץ של התחמשות. בין היתר הם רכשו מברית המועצות חטיבת טילי קרקע-אוויר מסוג S-300. חטיבה זו מצוידת במכ"ם מסוג 515-M סדרה 9, שיש לו יכולת זיהוי מטרות במרחק 330 ק"מ ויכולת לטפל ב־200 מטרות בו זמנית
המכ"ם Rezonans-NE סופק למצרים ככל הנראה בשנת 2017. איני יודע כמה מערכות מכ"ם מסוג זה סופקו ובהחלט אפשרי כי קיימים מוצבי מכ"ם נוספים על אלו שגיליתי. לא אופתע אם יתברר שמערכת מסוג זה תוצב גם בסיני.
מאפיינים כלליים [1]
Rezonans-NE הוא מכ"ם בתדר VHF, מיועד להתרעה מוקדמת נגד כל כלי הטייס הקיימים היום ועתידיים, לרבות טילי שיוט מנמיכי טוס, כטב"מים היפר־סוניים, וכמובן גם כלי טייס וכטב"מים פשוטים. המערכת בנויה לפעול גם בתנאי לוחמה אלקטרונית קיצוניים שיופעלו נגדו.
משימות
לאתר ולעקוב אחר מגוון רחב של מטרות אוויריות בטווחים ארוכים, כולל קטנים ואיטיים.
מודד אוטומטית את מיקום המטרות, את נתוני הטיסה שלהם וסיווגם כדי לסייע למערכות נשק אוויריות.
המכ"ם מאתר ולנתח אמצעי לוחמה אלקטרונית המופעלים נגדו ומתאים את פעילותו לתנאיהם.
מאפיינים טכניים עיקריים
טווח גילוי כללי - 10–1100 ק"מ, 360 מעלות.
טווח גילוי מטוסי קרב עד גובה 10,000 מטר–350 ק"מ
מספר יעדים נעקבים: בערך 500
סיכום
ההצטיידות של מצרים במכ"מים החדישים היא חלק מתהליך מואץ של התחמשות ובניית תשתיות צבאיות בעיקר במזרח מצרים ובסיני. המכ"מים החדשים מאפשרים גילוי של "כל מה שזז באוויר" ברדיוס של 1,100 ק"מ. כלומר כיסוי מלא של ישראל וסוריה וכיסוי רוב שטחן של סעודיה וטורקיה. המערכת גם מאפשרת מתן נתונים למערכות יירוט בטווח של 350 ק"מ. בתחום קשת זו נכלל כל שטח ישראל מנתניה ודרומה.
סקירה מקפת של כלל מערך זרוע הגנה האווירות במצרים תוכלו למצוא באתר זה בקישור http://www.dekelegypt.co.il./191103
הערות
[1] http://roe.ru/pdfs/pdf_2012.pdf
שתף
Contact Us
Contact Us

The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries.
Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.

אלעזר שטורם מערוץ "טוב" משוחח עם סא"ל (בדימוס) על חוסר השליטה של הרמטכ"ל בתקציב חיל האוויר ובמשימותיו. מדובר בחולי ממושך שהחל עם הקמת צה"ל וככל שהשנים חולפות החולי מתגבר. כך, למשל, במלחמת ההתשה חיל האוויר לא תקף אף מטרה אסטרטגית שנבחרה שנבחרה במטכ"ל "של הירוקים", ובמלחמת יום הכיפורים חיל האוויר "התמכר" בתקיפת שדות תעופה עם תוצאות דלות.

אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר. במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.