Blog Layout

מערך הפיקוד על הכוחות המצריים בסיני

אלי דקל-דליצקי
21.05.2020
לאחרונה הגיעו לידיי צילומי לוויין של סיני, שצולמו כנראה באוקטובר 2018. באמצעות צילומים אלו הצלחתי לאתר את מערך המפקדות השולטות על הכוחות המצריים בסיני.

רקע

הסכם השלום בין ישראל למצרים מתיר למצרים להחזיק בסיני כוחות צבא שאינם עולים על דיביזיה ממוכנת אחת. במצב זה, נושא הפיקוד על הכוחות בסיני הוא פשוט וברור; מפקדת הדיביזיה היא זו ששולטת כל הכוחות בסיני.

המצב שבו רק דיביזיה אחת ערוכה בסיני היה נכון אולי לשנים הראשונות של הסכם השלום. עד מהרה החלו המצרים לכרסם בהסכם, והחלו בבניית תשתיות צבאיות החורגות מההסכם. במקביל החלה "זחילה" של כוחות נוספים לסיני, וכוחות אלה שונים מהותית מהכוחות הכלולים במסגרת דיביזיה ממוכנת. כך למשל, בין השנים 1985 – 2006 ניבנו בסיני שלושה מוצבי מכ"ם משוכללים, הכפופים לזרוע ההגנה האווירית במצרים, ומוצבי קשר מבוצרים הקשורים למערכת התקשורת המטכ"לית. כל החריגות הללו מההסכם בוצעו זמן רב לפני שהחלו העימותים המזויינים בין האוכלוסייה המקומית לבין צבא מצרים. 

נטישת צה"ל את רצועת עזה בשנת 2005 גרמה לעליית כוחם של ארגוני החבלה ברצועה. בניית גדר ההפרדה בין ישראל למצרים בשנת 2013 גדעה בבת אחת את פרנסתם של אלפים מתושבי הרצועה, שהתפרנסו מהברחת עובדים זרים וזונות לישראל, ובמשך עשרות שנים לא נקף השלטון המצרי אצבע למציאת מקורות הכנסה חלופיים לאותם אזרחים. כל הסיבות הללו חברו יחד וגרמו לעידוד פיגועים מצד תושבי סיני (בסיוע הממשל בעזה) נגד הצבא המצרי הערוך ב"מרובע הדמים": אל־עריש – ג'בל ליבני – קציעות – רפיח. 

בתואנה זו החל צבא מצרים להכניס כוחות צבא לסיני. בתחילה הייתה זו הפרה גסה של ההסכם,[1] ובהמשך "התירה" ישראל למצרים את ההפרה הזו. להערכתי, בסיני ערוכים כיום כוחות צבא בהיקף של 160 גדודים (למעלה מפי שלוש מהמוסכם בחוזה השלום). כוחות אלו כוללים בין היתר: שדה תעופה בשימוש מלא של הצבא, ועוד שני שדות תעופה שהם צבאיים למעשה, אך משתמשים בהם בתואנה שהם נועדו לרווחת האזרחים (בשדות יש אכן מסוף נוסעים אזרחי, אך השימוש בו מועט, אם בכלל). כמו כן נמצאים שם שלושה מוצבי מכ"ם; מספר אגדי צליחה, וכוחות של חיל הים הבונים נמל צבאי גדול (ואולי שני נמלים) בצפון סיני. 

בנוסף על הגייסות הערוכים בסיני, נבנתה שם מערכת לוגיסטית ענפה היכולה לתספק בשעת חירום מספר דיביזיות. המערכת הלוגיסטית כוללת מחסני תחמושת ודלק, מערכת מסועפת של תקשורת קווית ואלחוטית וקווי מים לרוב. 

מערך גדול כזה, של כוחות מסוגים שונים ומתקנים לוגיסטיים, מחייב הקמת מערכת שליטה, ללא כל תלות בפעולות הצבאיות (המינוריות?) שצבא מצרים נוקט במלחמתו נגד תושבי סיני. מלחמה זו נושאת אופי של לחימה דתית איסלמית קיצונית, אך יסודותיה, להערכתי, בהזנחה המתמשכת של המצרים את צורכי התושבים הבדווים בסיני, וכל העניין האיסלמיסטי הוא תואנה של תושבי סיני לקבלת סיוע מגורמי ג'יהאד איסלמי.  

מערך הפיקוד על צבא מצרים בסיני

מתחם מפקדת הכוחות של צבא מצרים הערוכים בסיני בג'בל אום חשיבה
בג'בל אום חשיבה נבנה מתחם גדול המשתרע על שטח של כ-16 קמ"ר. במתחם שני חלקים עיקריים (ראו צילום):

א. מחנה מפקדה הכולל מאות מבני משרדים ומגורים, אולם גדול לכנסים וסככות לרכב. הבניה מושקעת מאוד וכוללת אף חיפוי שיש באולם הכינוסים. מפקדה גדולה שכזו היא מפקדה לכוחות בהיקף על ארמיוני (מפקדת פיקוד, מפקדת חזית).  

ב. מחנה שבו שדה תעופה צבאי, שנועד לשרת בעיקר את המשרתים במפקדה. במתחם זה יש גם מחנה ליחידת אבטחה, בסדר גודל גדודי, המאבטחת את כל המתחם, ומחסני תחמושת, גדולים יחסית, שמיקומם במתחם אינו ברור לי עדיין. 

העבודות לבניית האתר החלו בתחילת שנת 2016, והסתיימו, ככל הנראה, בראשית שנת 2018. בתאריך 09.02.2018 יצא צבא מצרים בקול תרועה רמה לאחד משרשרת מבצעיו למיגור הטרור בסיני. המבצע נקרא "סיני 2018". נשיא מצרים, עבד אל־פתח א־סיסי, בתוקף תפקידו כמפקד העליון של צבא מצרים, לבש מדים, ויצא בלוויית פמליה גדולה של עושי דברו ועיתונאים ל"מפקדת הכוחות המיוחדים", כדי לפקח אישית על המבצע. ישראל נרתמה לסייע במבצע, ואפשרה כניסת כוחות נוספים לסיני. כל הטקס התרחש במפקדה באום חשיבה, אך ברור שמפקדת הכוחות המיוחדים בצבא מצרים אינה זקוקה למתחם פיקוד כה גדול, המתאים בגודלו למפקדה על דיביזיונית. מאז נלחם צבא מצרים ללא לאות, אך כנראה גם ללא הצלחה מרובה, ומנסה למגר את הטרור בסיני (קיימים לכך הסברים שונים שאינם מעניינו של מאמר זה).

על פי ידיעה ממקור מצרי,[2] בנו המצרים בסיני את "המרכז המאוחד של הכוחות ממזרח לתעלה". מוצב פיקוד זה נבנה בעומק של 27 מטר מתחת לפני הקרקע, והוא עמיד בפני פצצות חודרות בונקרים, שיש בידי ישראל. אם ידיעה זו נכונה, סביר להניח שמוצב פיקוד זה נמצא בקרבת המפקדה העילית, הניתנת לפגיעה בקלות, שנבנתה בג'בל אום חשיבה. אני מבקש להזכיר לקוראים כי לא הרחק משם, בציר הגידי, בנו המצרים, לפני מלחמת ששת הימים, מוצב פיקוד מבוצר ומשוכלל שנועד לשמש כמוצב פיקוד קידמי של המטכ"ל המצרי.

בניית שני מחנות מפקדה. ייתכן שאלו מפקדות מנהלתיות קדמיות של ארמיות השדה
במקביל לבניית מפקדת הכוחות בסיני נבנו שני מחנות זהים (ראו מפה וצילומים):

א. בגזרת ארמיה 2 בג'בל אם מח'סה, מדרום לכביש רפידים – דוורסואר.

ב. בגזרת ארמיה 3 בג'בל ג'ריפה, מצפון לציר ראס סודר – צומת פארקר.

ניתוח מאפייני המחנות הזהים מצביע על כך, שהמחנות אינם משמשים כמסגרת לוחמת (חי"ר, שריון, וכיו"ב), אלא ליחידות מטה. השאלה היא כמובן איזה מטה ואת מי הוא משרת. לאחר ניתוח מאפייני ההיערכות של צבא מצרים בסיני, אני סובר, שמדובר בשלוחות קדמיות של ארמיות השדה העוסקות בענייני מנהלה, כגון: חימוש, בינוי, אספקה וכיו"ב.

סיכום
ההחלטה על הקמת מערך הפיקוד והשליטה בסיני, הכוללת מאות מבנים ואלפי חיילים וקצינים, התקבלה ככל הנראה, בשנת 2015.  המשמעות היא שכבר בשנה זו (אם לא לפני כן) נפלה ההחלטה במטכ"ל המצרי להחזיק בסיני באופן קבוע כוחות בהיקף גדול. צעד זה הוא קבורתו של הנספח הצבאי להסכם השלום

מנקודת מבט זו, כל המלחמה המתוקשרת של המצרים בשנת 2018 נגד המחבלים, ו"ההסכמה" הישראלית להכניס לסיני כוחות צבא נוספים למלחמה בטרור - כל זה היה הצגה אחת גדולה. המצרים, כבר בשנת 2015, החליטו לבטל את ההגבלות שהוטלו עליהם במסגרת הסכם השלום. לכניסת כוחות זו אין כל קשר לפעילות הצבאית המוגבלת שהמצרים יוזמים כנגד המחבלים האיסלמיסטיים בסיני.

מהשקעת המשאבים הרבים בבניה ובאדריכלות ניתן לקבוע בבטחה כי מדובר במפקדה שמתוכננת להישאר במקום לשנים רבות. 

מפקדות אלו משמשות את צבא מצרים בעת שגרה, ולהערכתי, בעת עימות עם ישראל הם ידלגו מזרחה, למוצבי פיקוד מבוצרים שנבנו או שייבנו בקו של ג'בל מע'רה - ביר אל חסנה - נח'ל. אם אכן נבנה בג'בל אום חשיבה מרכז מבצעים מבוצר, עמוק מתחת לפני הקרקע, ייתכן שבעת עימות עם ישראל הוא ישמש כמוצב פיקוד קידמי של המטכ"ל המצרי. 

הערות
[1]. ראיון של שמעון שיפר עם האלוף (במיל') עמוס גלעד (ידיעות אחרונות 29.03.2019).

[2]. "פורטל ההגנה של מצרים" 26.02.2018 
https://www.facebook.com/EGYDEFPORTAL/posts/1416089118503553

שתף

Contact Us

Contact Us

אלי דקל,זיו מאור,מחות'ים,תעמולה אנטי ישראלית,
By אלי דקל וזיו מאור December 29, 2024
זיו מאור מערוץ TOV מראיין את אלי דקל בנושא התנהלות מוזרה של מצרים בעניין החות'ים. כידוע מאז אוקטובר 2023 החות'ים פוגעים בתעבורת אוניות סוחר במצרי באב את מנדב, הגורמת נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה המצרית. בפגישה דנים השנים בשאלה מדוע מצרים אינה פועלת צבאית נגד החות'ים. נושא נוסף בשיחה הוא מדוע המוני העם המצרי שונאים את ישראל.
אלי דקל, ועדת אגרנט,העברת בסיסי צה
By אלי דקל ואלעזר שטורם December 9, 2024
מר אלעזר שטורם מערוץ TOV מקיים סדרת ראיונות עם סא"ל בדימוס אלי דקל-דליצקי בנושא הפקת לקחים מהתנהלות צה"ל מיום השביעי באוקטובר 2023. בחלק השני שלפניכם ממליץ דקל לשלול מראש אגף המודיעין את התואר "המעריך הלאומי", כדי שיוכל לתפקד כקצין המודיעין של הרמטכ"ל במשרה מלאה, ודעתו תהיה נתונה אך ורק לאספקת מודיעין המאפשר לצה"ל לנצח. את משרת "המעריך הלאומי" ימלא ראש המועצה לביטחון לאומי. הצעה נוספת של דקל היא לעצור מיידית את העברת בסיסי צה"ל כדי לאפשר הגנה טובה יותר על הישובים במרכז הארץ ובצפונה.
אלי דקל, ועדת אגרנט,אפכא מסתברא,ועדת חקירה ממלכתית,
By אלי דקל ואלעזר שטורם December 6, 2024
מר אלעזר שטורם מערוץ TOV מקיים סדרת ראיונות עם סא"ל בדימוס אלי דקל-דליצקי בנושא הפקת לקחים מהתנהלות צה"ל מיום השביעי באוקטובר 2023. בחלק הראשון שלפניכם שולל דקל את הרעיון להוציא את "האפכא מסתברא" מצה"ל ולהכפפתו לראש הממשלה. דקל שולל בכל מכל את תרומת "האפכא מסתברא" וטוען שזהו גוף מיותר. כמו כן טוען דקל שמהניסיון שניצור מוועדת אגרנט (שמונתה לחקור את כשלי צה"ל במלחמת יום הכפורים) עולה כי הוועדה לא הבינה את כשלי צה"ל באותה מלחמה, ומסקנותיה התבררו כשגויות. הא לראיה - צה"ל הופתע שוב בקונספציה שגויה ולא סיפק לצה"ל התרעה, אפילו לא של מספר דקות. לפיכן כל המצפה לכך שהקמת וועדת חקירה תביא לתיקון כשלי צה"ל במלחמת שמיני עצרת – טועה.
הסדרה בלבנון,אלי דקל,מלחמת גריעה,מספר תושבי רצועת עזה,מספר תושבי הרשות הפלסתינית,
By אלי דקל וד"ר אורי מילשטיין November 27, 2024
מאז 7 באוקטובר מקיים ד"ר אורי מילשטיין מפגש שבועי עם מומחים כדי לדון במלחמת שמיני עצרת (חרבות ברזל). המפגש שהתקיים ב־27.11.24 עסק בעיקר בשאלה "משמעויות הפסקת האש שהוכרזה בין צה"ל לכוחות החיזבאללה בלבנון. במפגש נטלו חלק: ד"ר אורי מילשטיין – מנחה, ד"ר חיים אסא, עו"ד אוהד בן אהרון, ד"ר משה ברנט, סא"ל (בדימוס) אלי דקל, פרופ' אלישע הס, תא"ל במיל' אמציה חן – פאצי, ד"ר עדנה פשר, מר אלכס צייטלין, וסא"ל (בדימוס) דן שיאון. סרטון זה מרכז רק את דברי אלי דקל ואת התגובות לדבריו בדיון. הטיעון המרכזי של דקל הוא שמכיוון שממשלת ישראל לא הכריזה על כוונתה להכריע את חיזבאללה, ומכיוון שצה"ל לעת הזו אינו מסוגל לבצע משימה זו, מראש מדובר ב"סבב" המסתיים בהסכמה כלשהי להפסקת אש. בדיון טוען דקל שקונספציית ה"גריעות" (פשיטות לצמצום יכולות האויב) הוכחה כקונספציה שגויה ועל צה"ל לחזור לחתירה לניצחון. כדי שצה"ל יוכל לנצח במלחמות עליו לעבור מהפכה תודעתית ולהחליף את שדרת הפיקוד העליון. הדיון המלא פורסם באתר אתר "לעומק" של ד"ר אורי מילשטיין בשני חלקים בקישורים: https://www.youtube.com/watch?v=R9hsoBE3gfM&t=2697s https://www.youtube.com/watch?v=
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר מילשטיין, ד"ר ברונשטיין ואלי דקל November 26, 2024
זהו החלק השמיני והאחרון מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מביעים משתתפי הדיון את דעתם על הגורם המרכזי הדרוש תיקון בהתנהלות צה"ל. ד"ר מילשטיין מציע להקים מכון לביטחון לאומי שיכשיר את הפיקוד בצה"ל ואת ההנהגה הפוליטית במדינה לנהל את צרכי הביטחון של ישראל. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=Youz3FUViyI&t=1698s הדיון בערוץ מילשטיין פורסם בשם "סא"ל (בדימוס) אלי דקל: אין צורך בוועדת חקירה ממלכתית על המלחמה. כל המלצות ועדת אגרנט נכשלו"
By אלי דקל November 25, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 זהו חלק שביעי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה עוסק אלי דקל בהפקת לקחים ובהמלצות כיצד לשפר את יכולות צה"ל והמודיעין. דקל טוען שוועדת חקירה בנוסח וועדת החקירה שהוקמה בעקבות מלחמת יום הכיפורים אינה הפתרון לשיפור יכולות צה"ל. לדבריו, כיום מתברר שהוועדה לא הבינה את כשלי המודיעין והמליצה לבצע שינוים שכיום מתברר שהם היו חסרי תועלת. בהמשך מעלה דקל מספר המלצות לשיפור המצב.  אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=Youz3FUViyI&t=1698s הדיון בערוץ מילשטיין פורסם בשם " סא"ל (בדימוס) אלי דקל: אין צורך בוועדת חקירה ממלכתית על המלחמה. כל המלצות ועדת אגרנט נכשלו"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By אלי דקל, אורי מילשטיין ומיכאל ברונשטיין November 24, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 החלק השישי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מנתחים ד"ר מילשטיין וד"ר ברונשטיין את מקור כשלי צה"ל שלדעתם נובע מכך שמדינת ישראל חדלה מלחתור להיות "אור לגויים" וצה"ל נשרך אחר תרבות המערב ונוהה אחר מכוני מחקר המאוישים בידי בכירים לשעבר במערכת הביטחון שתרומתם כיום לצה"ל מועטה. החלקים הבאים שיפורסמו בהמשך, יעסקו בהפקת לקחים ממלחמת שמיני עצרת.  אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By אלי דקל ישראל כהן ויקי אדמקר November 23, 2024
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואליהו דקל-דליצקי י"ח בחשוון ה'תשפ"ה 19.11.2024 זהו חלק החמישי מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. בחלק זה מנתח אלי דקל את תפקידי המודיעין בצה"ל ואת יישומם במהלך מלחמת שמיני עצרת. מהניתוח עולה כי המודיעין הצבאי במלחמה והשב"כ כמעט "לא סיפקו את הסחורה" ולעומת זו ה"מוסד" הפליא לעשות. מדברי דקל עולה כי מאז מלחמת ששת הימים המודיעין בצה"ל הולך ודועך. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין ואלי דקל November 22, 2024
החלק הרביעי הוא מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. חלק זה הוא דיון המסכם מה שנאמר בחלקים הקודמים, שעסקו באי המוכנות של צה"ל והמודיעין למלחמה. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
אלי דקל,מיכאל ברונשטיין,אורי מילשטיין,מלחמת שמיני עצרת,חרבות ברזל,אגף המודיעין בצה
By ד"ר אורי מילשטיין November 21, 2024
החלק השלישי הוא מדיון מוסרט שעסק בהפקת לקחים ממלחמת "שמיני עצרת" ("חרבות ברזל"). בדיון בראשותו של ד"ר אורי מילשטיין נטלו חלק ד"ר מיכאל ברונשטיין וסא"ל (בדימוס) אלי דקל. חלק זה עוסק ביכולותיו המוגבלות של צה"ל כפי שהתגלו במהלך המלחמה. הסרטון הוא השלישי בסדרה בת שמונה חלקים העוסקים בלקחים מהמלחמה ובהמלצות לתיקון כשלים שהתגלו במהלכה. בחלק זה של הדיון טוען הד"ר אורי מילשטיין שהמקור לכשלי צה"ל במלחמה נובע מתפיסה שגויה של צה"ל לפיה פסו המלחמות הגדולות וכי ארגונים לא מדינתיים (ארגוני חבלה) לא יכולים לנהל מלחמות כמו מדינות. אפשר לצפות בחלק זה של הדיון ובחלקים נוספים בערוץ היוטיוב "לעומק" של ד"ר מילשטיין בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=qG-Bjbz2xbg שם הסרטון באתר של ד"ר מילשטיין – "סא"ל אלי דקל: שום מדינה בהיסטוריה לא קיבלה התרעה נכונה ממלחמה, וציפייה להתרעה היא עבודת אלילים!"
More Posts
Share by: