Blog Layout

אלי דקל-דליצקי
כ"ח באייר ה'תש"פ
רקע
במהלך עבודתי כחוקר מערכות תשתית בארצות ערב אני נתקל לעיתים קרובות בתגובות של קוראים שאין להם מושג קלוש על מה שאני כותב והם מפריחים "נתונים" שאין להם אחיזה כלשהי במציאות. מכיוון שחזקה עליי עצת מלכנו שלמה "אל תען כסיל כאיוולתו פן תשוה לו גם אתה" (משלי כ"ו ד'), אני מתעלם מתגובות מסוג זה. 

במחקרי אני מוכיח, בין היתר, שעיקר הפעילות הצבאית המצרית בבניית תשתיות צבאיות מתבצע בחזית מול ישראל. לעומת זאת, הצבא המצרי אינו נערך להתמודדות מול "איומים" אחרים, כגון אימות צבאי אפשרי בגבול מצרים-לוב. ההשקעות בתשתית צבאית בזירה זו הן בתחום הים והאוויר ואין כמעט השקעות בבניית תשתית צבאית לכוחות יבשה כגון מחנות צבא לכוחות נוספים, מחסני תחמושת וכיו"ב. החולקים עליי, המנסים לתרץ את התעצמות הגדולה של צבא מצרים בשנים האחרונות, מעצימים בעיות שונות של מצרים עם לוב, טורקיה ואתיופיה. לדעתי העצמת הבעיות (ויש בעיות) עם מדינות אלו לכדי איום ממשי וקיומי המחייב את מצרים להתחמש מכף רגל עד ראש נובעת מבורות, טיפשות ואולי אף מסגידה לאלילי "תהליך השלום באזורנו". 

החולקים עליי, כדי לאושש את "שפעת האיומים המרחפים על מצרים" מביאים את הטיעון הזה: "מול האיום הלובי המצרים בנו את מחנות 'מוחמד נגיב' שהם כיום בסיס הצבאי הגדול ביותר במזרח התיכון, ומול האיום האתיופי מצרים בנתה את הבסיס הצבאי הענק ברניס". 
  
כאמור, בדרך כלל אינני נוהג לענות לגוזמאות המנותקות מהמציאות. אבל לפני כשנתיים העלה טיעונים אלו בפניי חוקר שאני מכיר ומעריך את ידיעותיו על המתרחש במצרים. כששאלתיו מאין הוא שואב את ידיעותיו, ענה שהוא קורא באופן שוטף את העיתונות המצרית ועובדות אלו בדבר מחנות הענק חוזרות שוב ושוב בעיתונות ואף מלוות בסרטונים "המוכיחים" זאת. כשראיתי שגם אנשים שאני מעריך נשבים במקסמי תעמולת הכזב, כתבתי תגובה לידידיי, שעיקריה מובאים להלן.    


תעמולת הכזב הקשורה לבניית מחנות הצבא הענקיים "מוחמד נגיב"

מעצם מהותה של עבודת המודיעין, הכשלים מובנים בה. הדברים יפים לכל העשייה המודיעינית, ובמיוחד להערכת הכוונות, שהיא אמורפית וקשה לכימות. הערכת הכוונות קשה במיוחד עקב ההטיות הפוליטיות ומשאלות הלב שיש לכל אחד מאיתנו, והן אבן הנגף העיקרית בה. בבית המדרש הצבאי שבו למדתי הורו לי בראש ובראשונה להתמקד בחקר העובדות שעל פיהן יש להעריך תחילה את היכולות העולות מניתוחן, וכל עניין הערכת הכוונות בא אחר כך, ויש להשתמש בו אך במשורה. לכן כשמנסים להסביר את ההתעצמות המצרית על סמך "האיום על מצרים מפני עימות צבאי עם לוב", ותומכים השערה זו ב"מחנה הענק מוחמד נגיב", יש קודם כול לבדוק את העובדות. להלן כמה מהן:


·      בשנות ה־70 של המאה הקודמת בנה נשיא מצרים אנואר א־סאדאת מחנה קבע לדיביזיה ממוכנת כ-70 ק"מ דרומית מערבית לאלכסנדריה. מחנה זה היה אז חלק מסדרת מחנות קבע לדיביזיות ולמפקדות בצבא המצרי. המיזם נועד לשפר את תנאי השירות של המשרתים בצבא שרובם, עד מלחמת יום הכיפורים, שכנו באוהלים ובבונקרים. המיזם קיבל את הכינוי "הערים הצבאיות" והצביע על הכוונה לטפח את הצבא ולהעצימו.


·      המחנה, ששמו דאז אינו ידוע לי, נמצא במרחק של כ־400 ק"מ ממזרח לגבול מצרים-לוב וכ־350 ק"מ ממערב להיערכות צה"ל בסיני לאחר מלחמת יום הכיפורים. עקב המרחק הרב של המחנה מגבול מצרים-לוב, ספק רב שבניית המחנה קשורה לאיום מצד לוב, שצבאה היה קטן מאוד באותם ימים. אם נשקפה למצרים סכנה מהכיוון המערבי, מן הראוי היה לבנות את המחנה מאות קילומטרים מערבה יותר. להערכתי, סאדאת בנה את המחנה משום שהוא לא ראה במלחמת יום הכיפורים סוף פסוק והוא נערך ל"סיבוב הבא". מכיוון שבנמל אלכסנדריה ערוך צי הנחתות של צבא מצרים, הוא תכנן הקמת דיביזיה ממוכנת שתתאמן ככוח להנחתה ימית (לקראת מלחמת יום הכיפורים הוא הקים חטיבת נחתים שתוכננה לנחות בחוף רומאני בסיני – תוכנית שלבסוף לא בוצעה).


·      מאז ימי סאדאת המחנה משמש כמחנה קבע לאחת מ־13 הדיביזיות שנמצאות בסדר הכוחות של הצבא הסדיר במצרים. המחנה משמש גם כבית ספר לחניכים מארצות חוץ – בעיקר מחצי האי ערב.


·      הנשיא עבד אל פתח א־סיסי גייס את אחד משליטי הנסיכויות שבמפרץ הפרסי (שכפי הנראה שולחת את חייליה להתאמן במקום) כדי שזה יתרום כסף לשיקום הבסיס. השליט תרם ובמקום נבנו מסגד מפואר, אולם כנסים ומתקני ספורט שונים. כמו כן הוחלפו כמה משערי הבסיס לשערים מפוארים כנהוג במצרים. לטקס החנוכה המתוקשר הוזמן התורם ובמהלך הטקס הצהיר אחד הנואמים כי הבסיס ייקרא על שמו של מוחמד נגיב וכי זהו יום גדול למצרים שבו היא חונכת את הבסיס ביותר במזרח התיכון. מאז כל מושך עט במצרים ובישראל אומר דבר שטות זה מבלי לבדוק על מה ולמה בסיס דיביזיוני ישן ומוזנח זכה לתואר הזה.


·      נוסף על מתקני הרווחה שנתרמו על ידי הגביר מהמפרץ נוספו במקום גם בית כלא לאסירים פוליטיים, יחידת תובלה מטכ"לית ומחסני תחמושת. כמו כן הוקמו בשטח הבסיס חממות לגידולים חקלאיים המיועדים ליצוא. חממות מסוג זה נבנו גם בשטח מחנות צבא נוספים כגון בשדה התעופה הצבאי "קהיר מערב" ובמחנה דיביזיית השריון באום גידם.



לסיכום, מחנה מוחמד נגיב הוא מחנה צבאי שנבנה לפני למעלה מיובל שנים. זהו מחנה בגודל בינוני שכמותו יש מחנות רבים. במצרים יש מחנות צבא גדולים ממנו בהרבה, כמו למשל מחנות דהשור, מחנות הקסטפ ומחנות פאיד-כברית, כך שהכינוי 'המחנה הגדול ביותר במזרח התיכון' משולל כל יסוד. 


מה בעניין המחנה הגדול שנבנה בראס בנאס שבדרום מצרים?

עוד בימים שקדמו למלחמת ששת הימים הוקם בראס בנאס שדה תעופה צבאי. השדה נבנה בחוף הים האדום כ־270 ק"מ מצפון לגבול מצרים-לוב. השדה הוקם כדי לאבטח את נתיב השיט לתעלת סואץ. לפני מלחמת יום הכיפורים (איני יודע מתי) הוקם במקום גם נמל עבור הצי המצרי. מנמל זה פעלו אוניות הצי המצרי שהצליחו לחסום את השיט הישראלי לנמל אילת.


לאחר שעבד אל פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, החלו במקום בפעולות לשיקום השדה שכללו בניית מסלול המראה נוסף המיועד לצרכים אזרחיים, החלפת הדירים הישנים (מבנים מוגנים למטוסי קרב) בדירים חדשים ובניית מבנים חדשים למשרתים במקום.


כמו כן החלו המצרים בהקמת נמל צבאי חדש המרוחק מהשדה כ־10 ק"מ. הנמל נבנה כחלק מתוכנית גדולה לבניית שבעה נמלים חדשים לצי המצרי. התוכנית האדריכלית של הבסיס זהה לזו של עוד שני נמלים צבאיים. מבחינת אורך הרציפים, שזהו המדד העיקרי לגודלו של נמל, אפשר לקבוע בבטחה שבמצרים נבנים נמלים צבאיים גדולים הרבה יותר.


לסיכום, מתיחת הפנים שעבר הבסיס האווירי והנמל הצבאי החדש שנבנה במקום הם לצורך אבטחת השיט בתעלת סואץ ואין להם ולא כלום עם הסכסוך עם אתיופיה בנושא מי הנילוס מהסיבה הפשוטה שלאתיופיה אין מוצא לים ולכן אין לה צי. כדי לתקוף מהאוויר את אתיופיה יש במצרים שדות תעופה קרובים הרבה יותר...

סיכום

במאמר זה הבאתי רק שתי דוגמאות לגוזמאות של פרשנים ההולכים שבי אחר עלוני תעמולה ופרסומים לא מבוססים ומפרסמים זאת כעובדות מוצקות. אני מציע לחוקרים ולמושכי עט לעשות שימוש במידע שאפשר להפיק מצילומי אוויר או לוויין כדי לבדוק אמיתות שונות שגורמים אינטרסנטיים שונים מפיצים. המלצה זו כוחה יפה לא רק בבדיקת אמיתות צבאיות וראוי לעשות בה שימוש גם בחקר ההיסטוריה ובחקר הכלכלה. אימוץ מידע לא מבוסס על מחנה צבאי גדול הנבנה ממערב לקהיר כבסיס להשערה מדוע צבא מצרים מתעצם, זו אינה סתם רשלנות אלא רשלנות פושעת העלולה לגרום להחלטות שגויות של הנהגת המדינה בהתנהלותה מול התעצמות צבא מצרים.

 


שתף

Contact Us

Contact Us

אלי דקל,אמנון לורד,ישראל היום,איומי מלחמה מצריים על ישראל
By אמנון לורד ואלי דקל February 26, 2025
אמנון לורד מעיתון "ישראל היום" ראיין את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי
EGPTE,ELI DEKEL
By אלי דקל ולורה שליט February 25, 2025
The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries. Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.
אלי דקל,ר.כץ,יחסי ישראל-מצרים,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל,
By ר.כץ ואלי דקל February 18, 2025
מאמר של ר.כץ בגיליון 665 של העיתון "יתד נאמן". המאמר מבוסס על ראיון ממושך שקיימה המחברת עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי. המאמר פורש יריעה רחבה של יחסי ישראל – מצרים מאז חתימת הסכם השלום, ומתאר את ההכנות של צבא מצרים למלחמה בישראל
אלי דקל,שירית אביטן כהן,ישראל היום,הסכם בשלום ישראל מצרים,צבא מצרים בסיני,
By שירית אביטן הכהן February 13, 2025
מאמר של שירית אביטן כהן בעיתון "ישראל היום" העוסק בהפרות המצריות של הנספח הצבאי להסכם השלום. במאמר מראיינת שירית חוקרים שונים המפרשים את המשמעות של ההפרות. בין המרואיינים לכתבה נמצא סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי.
אלי דקל,פלד ארבלי,מעריב,דונלד טראמפ,העברת תושבי עזה לסיני,
By אלי דקל ופלד ארבלי February 5, 2025
לאחר אמירות הנשיא דונלד טראמפ הקוראות לירדן ומצרים "לאמץ" אליהם עקורים תושבי רצועת עזה, העיתונאי פלד ארבלי "מעריב" שוחח עם סא"ל (דימוס) אלי דקל, איש מודיעין לשעבר ומומחה לחקר מצרים, על משמעויות התכנית השנויה במחלוקת. הכתבה פורסמה באתר האינטרנט של מעריב.
אלכס צייטלין,באים אל הפרופסורים,אלי דקל,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל
By eli dekel February 3, 2025
מר אלכס צייטלין מאתר "באים אל הפרופסורים" משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל על האפשרות שמצרים עומדת לתקוף את ישראל. הרקע לשיחה הוא מבול של סרטונים המופצים במרשתת במצרים, בהם נראה הצבא המצרי מקיים מסדרים גדולים עם כלי נשק רבים ואישים שונים משמיעים איומים כלפי ישראל.
אלי דקל,חייםגפן,ערוץ הידברות,הכנת צבא מצרים למלחמה בישראל,
By אלי דקל וחיים גפן February 2, 2025
מאמר של חיים גפן בערוץ הידברות הדן בכך שמצרים מכינה את צבאה לאפשרות של מלחמה בישראל. המאמר מבוסס על ראיון של מר חיים גפן עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל.
צבא מצרים,מחסנים לשעת חירום במצרים,הכנות מצרים למלחמה,אלי דקל,
By אלי דקל ואלעזר שטורם February 1, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר.  במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.
אלי דקל,אלעזר שטורם,ערוץ טוב,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ואלעזר שטורם January 29, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV 14 ראיין את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי ודן עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני".
אלי דקל,יערה זרד,ערוץ 14,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ויערה שרד January 28, 2025
יערה זרד מערוץ 14 בטלוויזיה ראיינה את סא"ל (בדימוס) אלי דקל ודנה עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני". הראיון הוא חלק מפנל מומחים שדן בנושא.
More Posts
Share by: